Ένα Όσκαρ κι ένας Πικάσο από τον Nτι Κάπριο στην αμερικανική δικαιοσύνη

Σε νομικές ενέργειες διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που εκλάπησαν από επενδυτικό ταμείο στη Μαλαισία προέβη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται ένας πίνακας του Πικάσο, που είχε δοθεί στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, και τα δικαιώματα ταινιών του Χόλιγουντ.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν τόπος όπου διεφθαρμένα πρόσωπα μπορεί να περιμένουν ότι θα κρύβουν περιουσιακά στοιχεία και θα κατασπαταλούν χρήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν προς όφελος πολιτών άλλων χωρών», δήλωσε ο Κένεθ Μπλάνκο, βοηθός γενικός εισαγγελέας.

O Λεονάρντο Ντι Κάπριο προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν αποστάσεις από το οικονομικό σκάνδαλο του επενδυτικού ταμείου 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). Για τον λόγο αυτό, ο ηθοποιός επέστρεψε σε Αμερικανούς ερευνητές δύο δώρα, ένα Όσκαρ που είχε λάβει ο Μάρλον Μπράντο και έναν πίνακα του Πικάσο.

Πριν από έναν χρόνο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλυψε ότι ένα δημόσιο ταμείο της Μαλαισίας, το οποίο ίδρυσε ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ το 2009 για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είχε λεηλατηθεί και επιτρέψει το «ξέπλυμα χρήματος».

Ορισμένα από τα ποσά που εκλάπησαν επέτρεψαν μεταξύ άλλων, εκτιμά η δικαιοσύνη, τη χρηματοδότηση ταινιών του Χόλιγουντ, όπως «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», την παραγωγή των οποίων έκανε η εταιρία Red Granite που εδρεύει στο Λος Άντζελες. Συνολικά, οι ζημιές για το ταμείο φέρεται να ανέρχονται σε 4,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» χρηματοδοτήθηκε με δεκάδες εκατ. δολάρια που έκλεψε από το 1MDB ο χρηματιστής Τζο Λόου.

Οι άλλες ταινίες είναι «O ηλίθιος και ο πανηλίθιος ΔΙΟ», («Dumb and Dumber To») μια κωμωδία του 2014 με τον Τζιμ Κάρεϊ, και «Ο μπαμπάς γύρισε» («Daddy’s Home») του 2015 με τον Γουίλ Φέρελ. Τα δικαιώματα των ταινιών αυτών διεκδικεί η αμερικανική δικαιοσύνη, μετά τις ενέργειές της πέρυσι να πάρει τα δικαιώματα του «Λύκου της Γουόλ Στριτ».

Τον Νοέμβριο του 2012 είχαν προσφέρει στον Ντι Κάπριο το χρυσό αγαλματίδιο που είχε κερδίσει ο Μάρλον Μπράντο το 1954 για τον ρόλο του στην ταινία του Ελία Καζάν «Το λιμάνι της Αγωνίας». Επρόκειτο για μία έκπληξη που επιφύλαξε η εταιρία παραγωγής Red Granite Pictures, η οποία χρηματοδότησε εν μέρει τη ταινία: «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», και ήθελε με τον τρόπο αυτόν να τον ευχαριστήσει για την δουλειά του στο γύρισμα.

Ο Ντι Κάπριο προέβη σε ενέργειες για να δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση και την κυριότητα ενός πίνακα του Πικάσο που του είχε προσφέρει ο Λόου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα 400 εκατ. δολαρίων μέσω του 1MDB.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το 2014, ο Λόου φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει 3,2 εκατ. δολάρια για να αγοράσει και να προσφέρει αυτό τον πίνακα στον Ντι Κάπριο, με την ευκαιρία των γενεθλίων του. Πιθανόν να τίθεται θέμα και για ένα κολάζ του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, για την αγορά του οποίου ο χρηματιστής φέρεται να υπεξαίρεσε 9,2 εκατ. δολάρια από το ταμείο και το έδωσε το 2014 στον ηθοποιό.

Ο εκπρόσωπος του ηθοποιού διευκρίνισε ότι ο Ντι Κάπριο είχε δεχτεί τα δώρα με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμά του με τη διοργάνωση μιας δημοπρασίας.

Το όνομα του Ντι Κάπριο ενεπλάκη σε πολιτικό σκάνδαλο στη Μαλαισία και ο ηθοποιός είχε δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει τις δωρεές και τα ποσά που έχει δεχτεί το ίδρυμά του αν αποδεικνυόταν ότι αυτά αντλήθηκαν από το 1MDB.

Ξέπλυμα χρήματος

Ήταν τον Ιούλιο του 2016 όταν η αμερικανική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος των 4,5 και πλέον δισ. ευρώ που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο μέσω λογαριασμών στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2015, αφότου το ταμείο που είχε χρεωθεί με περισσότερα από 11 δισ. δολάρια (10 δισ. ευρώ) παρέβη τους συμβατικούς όρους αποπληρωμής.

Η αμερικανική έρευνα αναφέρει την εμπλοκή κάποιου «πολύ υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Μαλαισίας», ίσως του πρωθυπουργού, που θεωρείται ύποπτος ότι χρησιμοποίησε το 1MDB για προσωπικό του θησαυροφυλάκιο.

Ο γαμπρός του πρωθυπουργού, Ριζά Αζίζ, είναι ο συνιδρυτής της Red Granite Pictures, της εταιρίας παραγωγής που συγχρηματοδότησε τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ». Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι 155 εκατ. δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το 1MDB για να διοχετευτούν στη Red Granite Pictures το 2012 μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Το 2013, ο άλλος συνιδρυτής της Red Granite Pictures, Τζο Μακ Φάρλαντ, και ο Τζο Λόου  είχαν συντελέσει ώστε το ίδρυμα Ντι Κάπριο να λάβει 3 εκατ. δολάρια.

Στη συνέχεια, το 2015, ο Λόου, ο οποίος φωτογραφίζεται σε γκαλά στο πλευρό της Πάρις Χίλτον και της Λίντσεϊ Λόχαν, έδωσε ένα γλυπτό του Ρόι Λίχτενσταϊν, που στη συνέχεια πωλήθηκε σε δημοπρασία υπέρ του ιδρύματος του Ντι Κάπριο για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τον Αύγουστο του 2016, το ελβετικό ταμείο Bruno Manser για την προστασία του τροπικού δάσους είχε ζητήσει από τον Ντι Κάπριο να τηρεί διαφάνεια όσον αφορά την ακεραιότητα των ποσών που λαμβάνει από πρόσωπα που έχουν εκτεθεί πολιτικά στη Μαλαισία.

Ενώ ο ηθοποιός είναι πρεσβευτής του ΟΗΕ για το κλίμα, ο διευθυντής του Bruno Manser, Λούκας Στράουμαν, είχε υπογραμμίσει: «Η διαφθορά είναι από τις κύριες αιτίες της καταστροφής των ομβρόφιλων δασών στη νοτιοανατολική Ασία».

Σε ανακοίνωσή του ο σταρ εξηγούσε ότι μόλις έμαθε για την έρευνα από τον Τύπο το καλοκαίρι του 2016, ζήτησε από τους εκπροσώπους του να έρθουν σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί αν αυτός ή το ίδρυμά του έλαβαν δώρα ή δωρεές από πρόσωπα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας ώστε να τα επιστρέψει το νωρίτερο δυνατό.

Ο Ντι Κάπριο δήλωσε τότε ότι «στηρίζει πλήρως όλες τις προσπάθειες ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση».

Πηγές: Reuters, Le Monde, 20 minutes, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος