Εντατικές έρευνες από Έλληνες επιστήμονες (video)

Στα αντισώματα των ασθενών που «νίκησαν» τον covid-19 επιχειρούν να βρουν θεραπευτική απάντηση Έλληνες επιστήμονες. Η πειραματική θεραπεία, με την χορήγηση πλάσματος αίματος από ασθενείς που πλέον είναι υγιείς σε βαριά νοσούντες, θα αρχίσει αμέσως σε έξι νοσοκομεία της χώρας.

Η πολλά υποσχόμενη πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, που αφορά στη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τον κορονοϊό, σε σοβαρά νοσούντες, πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Δεκάδες ασθενείς που έχουν ήδη αναρρώσει μπορεί να γίνουν εθελοντές δότες πλάσματος και κάθε δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.
Η μελέτη, θα αρχίσει σε ένα δείγμα τουλάχιστον 60 ασθενών και θα διαρκέσει για 20 μήνες.

Αντίστοιχες μελέτες πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Ντάγκας, Καθ. Καρδιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου Μάουντ Σάιναϊ  ΝΥ (Mount Sinai): “Έχουμε ανοίξει ένα ειδικό τμήμα της αιμοδοσίας, το οποίο δέχεται οποιονδήποτε θέλει να κάνει το τεστ για τον ιο. Αν αποδειχθεί ότι έχει αντισώματα μπορεί να δώσει αίμα, να απομονωθεί το πλάσμα και να χορηγηθεί σε βαρέως πάσχοντα καταπολεμούν τον ιο.
Διεθνείς έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση αντισωμάτων με πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά, έχει οδηγήσει σε μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο και μείωση της θνητότητας των ασθενών”.

Το προεμβόλιο

Ο Κοζανίτης ερευνητής Χρήστος Κυρατσούς ζει και εργάζεται στην Αμερική και ήταν μέλος της ομάδας που βρήκε τη θεραπεία για τον Έμπολα. Τώρα ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό. Για τι πού κινούνται οι έρευνες μίλησε στην ΕΡΤ και τον Αλέξανδρο

O Δρ. Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, μας μίλησε για τα δύο μεγάλα όπλα στη διάθεσή του: ένα υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό προεμβόλιο, και την ήδη διαθέσιμη ουσία σαριλουμάμπη, η οποία ερευνάται εναντίον ενός από τα βαρύτερα συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Ποια, όμως, είναι τα πλεονεκτήματά της;

-Αυτό που περιμένουμε να δούμε τώρα είναι αν μπορούμε να αναστείλουμε την φλεγμονή στους πνεύμονες, η οποία είναι κάτι το οποίο εμποδίζει ουσιαστικά την αναπνοή στα άτομα τα οποία είναι στα νοσοκομεία. οπότε αυτό που μπορούμε να δούμε είναι αν τα άτομα δεν θα χρειαστούν θα μειώσουν τη χρήση του οξυγόνου θα μπορούν να αναπνέουν πιο εύκολα και ουσιαστικά θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χρόνο νοσηλείας των ατόμων αυτών στα νοσοκομεία ή στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οπότε είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το σκεφτούμε σαν μια πρώτη λύση για να μειώσουμε τη θνησιμότητα από τον ιό αυτό;

-Ποια ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα εμβόλιο, και στο δικό σας προεμβόλιο;

-Αυτό που κάνουμε εμείς είναι παράγουμε τα αντισώματα στο εργαστήριο και τα δίνουμε σαν παθητική ανοσία, όπως ονομάζεται, σε άτομα τα οποία είτε έχουν την ασθένεια είτε θέλουμε να τους προφυλάξουμε για να μην αποκτήσουν την ασθένεια στο μέλλον.

-Αναζητάτε δύο συγκεκριμένα αντισώματα για το προεμβόλιό σας. η ερώτηση είναι αν έχετε βρει και πότε θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές;

-Βρήκαμε εκατοντάδες αντισώματα τα οποία σταματούν τη μόλυνση από τον συγκεκριμένο κορονοϊό, και επιλέξαμε μερικά από τα δύο καλύτερα αντισώματα, συν μερικά τα οποία μπορεί να δρουν συμπληρωματικά με αυτά και έχουμε ξεκινήσει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα την παραγωγή των αντισωμάτων σε μεγάλες ποσότητες. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε την ποσότητα που χρειάζεται για να δοθούν και να δοκιμαστούν αυτά τα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Μορντουντάκ
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος