Μαίνονται οι μάχες μεταξύ των Συρο-κούρδων μαχητών και των Τούρκων στην βορειοανατολική Συρία, την ώρα που οι φόβοι για μία γενικευμένη σύρραξη εντείνονται μετά και την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων σε κομβικές κουρδικές πόλεις. Oι Ηνωμένες πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή των πρώτων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Στο πολεμικό μέτωπο, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν μπει ήδη σε πόλεις νότια των τουρκικών συνόρων, ενώ η τουρκική επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν σήμερα ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους στη Ρας αλ Άιν, μία πόλη-κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στη μεθοριακή πόλη και πλέον προσπαθούν να τη θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους, ενώ νότια της πόλης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του συριακού στρατού.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG- «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».

Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 μαχητές που πολεμούν στο πλευρό της Τουρκίας, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.

Πιο δυτικά, συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύχτας και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.

Τα Ηνωμένα έθνη καλούν την Άγκυρα να ερευνήσει εκτελέσεις στη Συρία

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ρούπερτ Κόλβιλ κάλεσε την Άγκυρα να διεξάγει άμεσα αμερόληπτη, διάφανη και ανεξάρτητη έρευνα για βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου δείχνοντας εκτελέσεις Κούρδων μαχητών και ενός πολιτικού, κοντά στη Μάνμπιτζ. Προειδοποίησε ότι η Τουρκία μπορεί «να θεωρηθεί υπεύθυνη» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το περιστατικό, εφόσον «ασκεί ουσιαστικό έλεγχο αυτών των ομάδων ή των επιχειρήσεων στην εξέλιξη των οποίων συνέβησαν αυτές οι παραβιάσεις»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία, εάν -όπως είπε- συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».

Μεταξύ των μέτρων, η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε επίσης, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να «τερματίσει την εισβολή» και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» γνωστοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε – αν ήθελε- να επιβάλει τις κυρώσεις από την περασμένη εβδομάδα κι ότι όσα λέει ο Τραμπ για μελλοντικές κυρώσεις είναι περισσότερο ένα μήνυμα, που αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει απογοητευμένα μέλη του κογκρέσου, που πιέζουν για ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι θα πάει μέχρι τέλους. Ξεκάθαρες  οι προθέσεις της Τουρκίας με τον πρόεδρό της  να λέει ότι «όπου μπαίνει η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ». Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι. 

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (…) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Ερντογάν περιγράφοντας με τη διατύπωση αυτή την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ζώνη πρόκειται να υποδεχθεί «σε πρώτο χρόνο ένα εκατομμύριο, μετά δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», από τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από το 2011 που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία.

Αύριο ο Μ. Τσαβούσογλου θα ενημερώσει το τουρκικό  κοινοβούλιο για την πορεία της επιχείρησης στα σύνορα με τη Συρία.

Στον τουρκικό τύπο προβάλλεται το οικονομικό κόστος που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η χώρα, σε περίπτωση επιβολής των κυρώσεων, καθώς και η μετακίνηση 6000 στρατιωτών προς τη Μανμπίτς στα δυτικά της Συρίας.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με Τραμπ και Ερντογάν εiχε ο Εμανουελ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί η ανασύνταξη του Ισλαμικου Κρατους.

Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων του ΙΚ,  δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Αυτοσυγκράτηση συνιστά στην Άγκυρα, το ΝΑΤΟ.

Την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία καταδίκασε, η ΕΕ και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Σχετική είδηση:

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας προανήγγειλε ο Τραμπ (video)

Ανταπόκριση:
Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: