Επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ – Υποστηρίζει ότι θέλει διάλογο βάσει Διεθνούς Δικαίου (video)

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά της ελληνικής αντεπίθεσης απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι υποστηρίζει την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς γνωστοποίησε ότι συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα, απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ανακοίνωσε στην ομιλία του για τη 19η επέτειο από την ίδρυση του κόμματός του, τις επικείμενες τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ομιλία του, όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ η Αριάνα Φερεντίνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε κατά της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως κάποιες τακτικές που ακολουθούνται τελευταία βρίσκονται σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Όπως είπε, μία από τις παράνομες ενέργειες που γίνονται είναι «η προσπάθεια να περιοριστεί η χώρα μας στον κόλπο της Αττάλειας» και πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε αφήνουμε και κανέναν να αμφισβητήσει τα δικά μας».

«Η Ελλάδα και η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” προσπαθούν να υφαρπάξουν τα δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων στην περιοχή, καμία ξένη χώρα ή ξένη εταιρεία ή ξένος σκάφος, όπως έχουμε δηλώσει, δεν μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και εξορύξεις στην περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας χωρίς άδεια», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

«Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποκλείει την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «το Oruc Reis θα κινείται στην περιοχή για να εκτελέσει τα καθήκοντά του έως τις 23 Αυγούστου».

Η στάση της Ελλάδας είναι κακόβουλη, είπε ο Τούρκος πρόεδρος και σημείωσε: «Η αξίωση θαλάσσιων περιοχών με βάση το νησί του Καστελόριζου, που βρίσκεται μόνον 2 χλμ από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι παράλογη. Αυτή η αξίωση δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση κοινή λογική. Το να αξιώνει κανείς ότι ένα νησί των 10 τ.χλμ έχει μια θαλάσσια περιοχή 40.000 τ.χλμ είναι αβάσιμο και κωμικό με βάση το διεθνές δίκαιο»

Επίσης, απευθυνόμενος στην ΕΕ, αναρωτήθηκε «αν η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της ως προς τα μειονοτικά δικαιώματα», και συμπλήρωσε πώς θα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με Μέρκελ και Μισέλ.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος