Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο και τα περίχωρα την 11η ημέρα βίαιων διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αποφάσισε η κυβέρνησή του με αντάλλαγμα την χορήγηση δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 15.00 τοπική ώρα του Σαββάτου και «θα διευκολύνει το έργο των δυνάμεων της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα παραμένει έκρυθμη το τελευταίο δεκαήμερο, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων που εφαρμοζόταν για 40 χρόνια και πυροδότησε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης κατά 100% .

Ο Μορένο αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ από το Κίτο εξαιτίας των ταραχών, την ευθύνη για τις οποίες προσάπτει σε «ριζοσπαστικοποιημένους υποκινητές».

Στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.100, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κίνημα των αυτοχθόνων, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε επιθέσεις, όπως οι έφοδοι στις εγκαταστάσεις υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Teleamazonas και της εφημερίδας El Mercurio στο Κίτο.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τα γεγονότα» αυτά, τόνισε μέσω Twitter η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE).

Το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas ανέφερε ότι 25 εργαζόμενοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του εσπευσμένα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

«Κατά τη διάρκεια περίπου μισής ώρας, δεχόμασταν επίθεση, άρχισε με τους δράστες να περούν πέτρες, να παραβιάζουν πόρτες και κατόπιν να ρίχνουν κοκτέιλ μολότοφ», περιέγραψε ο Μίλτον Πέρες, παρουσιαστής του δικτύου.

Ο ΟΗΕ και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανέφεραν ότι «έπειτα από επαφές με την κυβέρνηση και με οργανώσεις του κινήματος των αυτοχθόνων η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου συγκλήθηκε για τη 13η Οκτωβρίου στις 15:οο [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας] στο Κίτο».

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δεσμεύθηκε νωρίτερα ότι θα μελετήσει τις συνέπειες της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων, αποφεύγοντας όμως ακόμη και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάκλησής του καθώς το επίμαχο μέτρο αποτελεί δέσμευση προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα πάντως ο Λενίν Μορένο κατηγόρησε εκ νέου τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι «κατευθύνουν» τα βίαια επεισόδια στο Κίτο.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Μοιράσου το άρθρο: