Με ομιλία υψηλών τόνων έκλεισε  ο Ταγίπ Ερντογάν το ταξίδι του στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ στην Άγκυρα αναμένεται η ταχεία κύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και τις αδειοδοτήσεις για έρευνα υδρογονανθράκων.

Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χτες στο Λονδίνο, ξεκάθαρα μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν καλώντας την Τουρκία  να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα συμμάχων, ενώ τόνισε πως εκφράζει τη στήριξή του για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τη Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας.

Εξάλλου, ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S 400 που αγόρασε η Τουρκία «δεν θα ενσωματωθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ». 

Παρά τις απειλές, η Τουρκία δεν άσκησε βέτο ενώ δεν συζητήθηκε καν αίτημα της Άγκυρας  να χαρακτηριστούν τρομοκράτες οι Κούρδοι της Συρίας.

Από το Λονδίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει στους ίδιους τόνους, μιλώντας αυτή τη φορά για «ισχυρό Ναυτικό» που προασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαια της ‘Αγκυρας.

«Η Τουρκία έχει πλέον τη δική της ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική«, τόνισε ο Ερντογάν ενώ κάλεσε να αποσυνδεθεί το Ισλάμ από την τρομοκρατία.

“Η συμφωνία που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στη Λιβύη”, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Βουλή θεωρείται δεδομένο και αναμένεται το μνημόνιο να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ το μοναδικό ίσως κόμμα που θα την καταψηφίσει ενδέχεται να είναι το φιλο-κουρδικό.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης

Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Καταγραφή διαφωνιών και συμφωνία στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Μοιράσου το άρθρο: