Φωτό Αρχείου:(Presidential Press Service via AP, Pool)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές σήμερα, λέγοντας ότι οι πύλες της Τουρκίας θα μείνουν ανοιχτές σε όσους πρόσφυγες ή μετανάστες επιθυμούν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι υπήρξαν δύο θάνατοι στον Έβρο από ελληνικά πυρά.

«Είναι οριστικό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και σημείωσε ότι «τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει το δικό της μερίδιο από το μεταναστευτικό κύμα».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού κάλεσε την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αρχές του ανθρωπισμού».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους λέγοντας ότι εάν και ως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πάρει το δρόμο για την Ευρώπη, σύντομα θα φτάσουν τα εκατομμύρια!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σκότωσαν δύο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. «Σήμερα, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου και κατήγγειλλε διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον μηχανισμός προπαγάνδας της Τουρκίας.

Δριμεία απάντηση σε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, για τα γεγονότα στα σύνορα, δίνει με ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η Τουρκία που συστηματικά αγνοεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, και που τώρα, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής της, εκμεταλλεύεται την ελπίδα ταλαιπωρημένων ανθρώπων για να εκβιάσει την Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή τους και την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, δεν μπορεί ούτε να υποδεικνύει, ούτε να κατηγορεί την Ελλάδα για οτιδήποτε», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει: «Μόνον η άμεση αλλαγή της επικίνδυνης πολιτικής της, μπορεί να την βγάλει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε στον εαυτό της».

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε πριν από λίγη ώρα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι κατανοεί πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: