Ερντογάν: Πιθανό νέο πραξικόπημα – Μογκερίνι: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες (video)

Την ανησυχία της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, την ώρα που αναστέλλεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τις εκτελέσεις και τη θανατική ποινή. 

“Κατανοούμε ότι πρόκειται για έκτακτες περιστάσεις, με την Τουρκία να βγαίνει από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, το Κοινοβούλιο να έχει βομβαρδιστεί και αθώους ανθρώπους να έχουν πυροβοληθεί. Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση να ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πράξη που προβλέπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το άρθρο 15 που ορίζει αυτήν τη διαδικασία και θεωρούμε πως οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο τηρούνται”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, θεωρώντας ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία μετά το καλοκαίρι για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της συμφωνίας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, επισήμανε πως η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πως “δεν θα πάρει καμία απόφαση μόνη της”.

Ερντογάν στο Reuters: Αναδιάρθρωση του στρατού και της MIT

“Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πέραν των τριών μηνών εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο”, δήλωσε στην πρώτη σε δυτικό μέσο ενημέρωσης συνέντευξη του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, προανήγγειλε σαρωτική «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας λόγο για «σημαντικά κενά» και «ανεπάρκειες» στην ΜΙΤ.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Τούρκος Πρόεδρος ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μία αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», είπε παραπέμποντας στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Δεν χρειάζονται χρόνια οι ΗΠΑ για να αποφασίσουν την έκδοση Γκιουλέν, μόνο εάν έχουν πρόθεση”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μόλις χθες συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Αθήνα να απελάσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.

Στο στόχαστρο Ερντογάν βρέθηκε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s για την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Μίλησε για πολιτική απόφαση που δείχνει ότι η S&P «τάχθηκε με το πραξικόπημα, όχι τη δημοκρατία».

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου κατά την άσκηση διώξεων, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επανέλαβε από κοινού με την Επίτροπο Μογκερίνι ότι η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αυτό που βλέπουμε στα πανεπιστήμια, στο δημόσιο, στα ΜΜΕ και στη δικαιοσύνη είναι απαράδεκτο, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διώξεις αφορούν 60.000 ανθρώπους, μία εβδομάδα μετά από το “αποτυχημένο πραξικόπημα”.

Το 90% των Τούρκων πολιτών ζητά να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποχρεώνοντας την τουρκική ηγεσία να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Γιασίν Ακτάι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στην μάχη ενάντια στους εχθρούς της.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε την “υποψία Ερντογάν” να έπαιξε ρόλο κάποια ξένη χώρα στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στοιχεία γι’ αυτό.

Ταυτόχρονα σε μηνύματα που φέρουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους «τρομοκράτες».

ΠΗΓΗ:Reuters,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Πιθανό ένα νέο πραξικόπημα, δήλωσε ο Ερντογάν
Σχετική είδηση:Μ. Βέρνερ: Μεσοπρόθεσμα να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος