Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία παραλαβής του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400 που η Άγκυρα, όπως τόνισε, έχει ήδη αγοράσει. Παράλληλα, συγκαλείται έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για να δοθεί όπως τονίζεται απάντηση, στις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Ο Ερντογάν, αναφέρθηκε και στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επικαλούμενος την προστασία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ότι δεν θα γίνει «ούτε βήμα πίσω».

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο για το θέμα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Άγκυρας να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να δούμε την ένταση για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ξεχωριστά από τις οικονομικές παγίδες που στήνονται εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σχετικά με την αγορά 100 αεροσκαφών F-35, ο Ερντογάν μίλησε και πάλι για συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου 250.000 δολαρίων που οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν, όπως τόνισε.

Μέσα Ιουλίου αναμένεται από τη Ρωσία η αποστολή των S-400 και το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται «σκληρή απάντηση» στις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις, ενώ ήδη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν, στον οποίο αποδίδεται το » τελεσίγραφο» ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400.

ΕΡΤ1- Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Τ. Ερντογάν: Οι S-400 θα παραδοθούν τον επόμενο μήνα

Μοιράσου το άρθρο: