Την ώρα που η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, βρίσκεται στη Λευκωσία για συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί   αξιολογώντας τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει  «ζήτημα επιβίωσης» για την Τουρκία την Ανατολική Μεσόγειο και την Συρία, φωτογραφίζεται με φόντο έναν χάρτη με την πιο ακραία διεκδίκηση της Τουρκίας, που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή έως και την ανατολική Κρήτη, ενώ παράλληλα εξαπολύει νέες βολές κατά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας με φόντο κορνιζαρισμένο χάρτη που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή έως και την ανατολική Κρήτη. Κατά την ‘Αγκυρα είναι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», παραπέμποντας στη γνωστή αυθαίρετη θέση για τουρκική ζώνη άσκησης αρμοδιοτήτων μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δυο χωρών.

«Η Ανατολική Μεσόγειος και η Συρία αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας την Κυριακή στα τοπικά γραφεία του κόμματός του στο Ικόνιο. «Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τις εξελίξεις από την κερκίδα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η Δύση απειλεί την Τουρκία στέλνοντας πλοία», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έστειλε «πλοία και drones στην περιοχή».

Επιπλέον, στράφηκε και πάλι εναντίον του Γάλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι «μόνο οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις έχουν δικαίωμα να ομιλούν».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος ερωτηθείς τόνισε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως «ταραξίας της περιοχής» και ότι τα σύνορα των κρατών και τα όρια των ζωνών  των περιοχών που οι χώρες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες, δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Η  φωτογραφία αυτή με λυπεί, κατέληξε,  δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή.

Τις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου,  σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας, «Αυτά που λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν καταδικάστηκαν απερίφραστα από την Ελλάδα, αλλά και από τους συμμάχους μας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αυτά και με άλλα πράγματα που κάνει, οργανώνει ο ίδιος το άσχημο τέλος του»

Στην Λευκωσία βρίσκεται σήμερα η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για νέο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο να ξεμπλοκάρει την διαδικασία και να διαμορφωθεί πλαίσιο κατ αρχήν συμφωνίας.

Συναντήσεις που γίνονται στο βαρύ κλίμα που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις τόσο στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου όσο και στα Βαρώσια.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο: