Η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τη λογική των δασμών στον χάλυβα που προτείνουν οι ΗΠΑ επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αλλά θα ετοιμάσουν ανταποδοτικά μέτρα αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Αν λέει (o Τραμπ) πως ο λόγος για αυτά τα μέτρα είναι η ασφάλεια, τότε εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβάλει αυτούς τους δασμούς σε εμάς. Πώς ο ευρωπαϊκός χάλυβας είναι απειλή για τις ΗΠΑ;», αναρωτήθηκε ο Τίμερμανς σε μια διάσκεψη για τον χάλυβα που διεξάγεται στο Ντίλινγκεν, στη Γερμανία.

«Αν καταστεί αναγκαίο, θα ετοιμάσουμε αντίμετρα, αλλά αυτά θα συνάδουν με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», είπε ο Τίμερμανς.

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι οι μεγάλοι δασμοί και φραγμοί εναντίον των ΗΠΑ δεν είναι δίκαιοι για τους Αμερικανούς αγρότες και κατασκευαστές και πρόσθεσε ότι προγραμματίζονται συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησής του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενρίκο Μπρίβιο δήλωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται «καμία τέτοια συνάντηση» μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου αλλά εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν επαφές «σε διάφορα επίπεδα» για το θέμα αυτό. Επιπλέον τόνισε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν κάποιες αποσαφηνίσεις σχετικά με το ποιος θα εξαιρεθεί από τους δασμούς.

Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ανησυχία τους στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ επειδή πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν μόνο χαμένοι» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ. «Πιστεύουμε ότι ο προστατευτισμός είναι αδιέξοδος – κανείς δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του προέδρου Τραμπ σημειώνοντας ότι είναι «σαφώς εναντίον των συμφερόντων των Ολλανδών πολιτών, των Ευρωπαίων πολιτών».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα στραφεί επίσης εναντίον των συμφερόντων των Αμερικανών πολιτών. Για αυτό ελπίζω ότι θα διασφαλίσουμε πως δεν θα ξεκινήσει ένας τέτοιος εμπορικός πόλεμος. Αλλά, αν ξεκινήσει, έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη», τόνισε.

Πηγή: Ρόιτερς, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: