G-20: Πρώτη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ την Παρασκευή στο Αμβούργο

«Θα έχουμε μια καταπληκτική σχέση με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τη Ρωσία», επαναλάμβανε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πέρασαν πάνω από πέντε μήνες από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνόδου της G-20.

Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του 71χρονου πρώην επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη και του 64χρονου πρώην επικεφαλής της FSB (πρώην KGB) αναμένεται να είναι δύσκολη. Και γεμάτη παγίδες για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος επί μήνες έπλεκε το εγκώμιο του Πούτιν.

Η Συρία, η Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας: τα θέματα που ίσως αναφερθούν είναι πολλά. Όμως υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που βαρύνουν τη συνάντηση: ο Τραμπ θα αναφερθεί στη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; Σε ποιο βαθμό η έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του από το FBI για τους φερόμενους δεσμούς μεταξύ στενών συνεργατών του και του Κρεμλίνου θα επηρεάσει τη συζήτηση;

Προς το παρόν και από τις δύο πλευρές παραμένουν ασαφείς σε ό,τι αφορά το σχήμα, τη διάρκεια, την ατζέντα της συνάντησης αυτής, το αποτέλεσμα της οποίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής στην Ουάσινγκτον, όπου πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα η Μόσχα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Η συνάντηση αυτή (…) είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ σύμβουλος του Κρεμλίνου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Αμερικανός στρατηγός Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα», ζητώντας να αναπτυχθεί μια «πιο εποικοδομητική» σχέση με τη Μόσχα, η οποία δεν θα εμποδίζει την αυστηρότητα απέναντι «στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο στις ΗΠΑ και ο οποίος είναι νέος στον τομέα της πολιτικής, πρέπει να βρει τη χρυσή τομή.

«Η σχέση είναι τόσο δηλητηριασμένη, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια θεαματική πρόοδο», εκτίμησε ο Μάικλ Ο’ Χάνλον ειδικός του Brookings Institute.

«Ο Τραμπ πρέπει να είναι ευγενικός, όμως αυστηρός, όχι πολύ φιλικός. Αν θέλει να βελτιώσεις τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, πρέπει πρώτα να εξετάσει τις πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Ρωσίας. Διαφορετικά, ο Πούτιν κινδυνεύει να πιστέψει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και το Κογκρέσο θα εξοργιστεί από την πολιτική του αναφορικά με τη Ρωσία», προσθέτει.

Αν θέλει να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς τη Μόσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να άρει ένα μέρος των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όμως μια διμερής συνάντηση είναι επίσης θέμα εικόνας, όταν όλες οι κάμερες θα είναι στραμμένες στους δύο ηγέτες: η χειραψία, τα βλέμματα, οι πρώτες λέξεις που θα ανταλλάξουν πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Οι φωτογραφίες που διέρρευσαν, προφανώς από τη Μόσχα, από τη συνάντησή του Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Οβάλ Γραφείο, στις οποίες φαινόταν ο Αμερικανός πρόεδρος όλο χαμόγελα, είχαν ολέθριο αντίκτυπο.

Ο Τραμπ έχει καταφερθεί συχνά στη φερόμενη αδυναμία του προκατόχου του, για τον οποίο ο Πούτιν δεν έτρεφε «κανέναν σεβασμό».

«Αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τη Ρωσία, θα είναι φανταστικό. Θέλω πολύ να προσπαθήσω», είχε δηλώσει έξι μήνες προτού εκλεγεί, προκαλώντας την έκπληξη του Λευκού Οίκου.

Την Παρασκευή στο Αμβούργο, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στο εξωτερικό, ο Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να το δοκιμάσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος