Στην 14η μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων η γαλλική κυβέρνηση διόρισε χθες, Τρίτη, το βράδυ τον Λοράν Πιετρασεφσκί ως νέο πολιτικό αρμόδιο για την εξέταση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, μετά την παραίτηση του αρχιτέκτονα της μεταρρύθμισης Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο οποίος είναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων.

Σήμερα, επομένη της 3ης ημέρας διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών σε όλη τη χώρα, που είχαν εξαγγείλει σύσσωμα τα συνδικάτα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση και 14η ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους των συνδικάτων και της εργοδοσίας σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης, ενώ επισείεται η συνέχιση του αποκλεισμού των μέσων μεταφοράς την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Η συνάντηση που αναμένεται περισσότερο από όλες είναι αυτή με τον Λοράν Μπερζέ, τον γενικό γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία, της CFDT, η οποία θα γίνει αργά το απόγευμα. Ο Μπερζέ αναμένεται να εκφράσει εκ νέου κατά πρόσωπο στον Φιλίπ την αντίθεσή του στην ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια μέσω ενός συστήματος «μπόνους-εκπτώσεων», ώστε να παροτρύνονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Για το CFDT είναι σαφές: δεν το θέλουμε», υπενθύμισε ο Μπερζέ.

Το νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα, μεταξύ των οποίων ειδικά καθεστώτα, τα οποία επιτρέπουν κυρίως, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των οδηγών τρένων, στους εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους να παίρνουν σύνταξη. νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: