Συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ ολης της ύλης συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, αναγνώρισε ότι υπάρχει οξυμένη κατάσταση και επανέλαβε ότι το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη «είναι παράνομο και άκυρο». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία στο εξής θα απομονώνεται όλο και περισσότερο και τόνισε πως η Αθήνα θέλει να συνομιλήσει, αλλά δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και η Τουρκία είναι είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «το μνημόνιο συνεννόησης Άγκυρας-Τρίπολης για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και «είναι στην πραγματικότητα η ανατροπή της συνθήκης των Σεβρών». Απείλησε ότι δεν θα επιτραπούν μονομερείς ενέργειες και δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, δείχνοντας τα σημεία σε χάρτη, προανήγγειλε έρευνες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου.
«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης… και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη.
Επανέλαβε τη στήριξή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Σάρατζ, διαμηνύοντας ότι θα παράσχει οποιουδήποτε είδους στήριξη κριθεί αναγκαία επισημαίνοντας ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στερείται νομιμότητας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις στο Ίντσιρλικ και στο Κιούρεντσικ, που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

Τουρκικό drone στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου

Ένα οπλισμένο τουρκικό drone Bayraktar TB2 προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Είναι το πρώτο τουρκικό drone που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο αυτό της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, απ’ όταν οι τουρκοκυπριακές αρχές συμφώνησαν στην ανάπτυξη τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), οπλισμένων και μη.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δηλώνει η Τουρκία (video)

Συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας-Στη γραμμή των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα

Κ. Μητσοτάκης: «Δε νομίζω ότι τα πράγματα με την Τουρκία θα βγουν εκτός ελέγχου» (video)

Μοιράσου το άρθρο: