Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Eπιζήμιες για τους ανθρώπους χρεώσεις υγείας

H επαρκής χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, είναι βασική προϋπόθεση για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η διεθνής οργάνωση τονίζει ότι: “Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις επίσημες ή άτυπες χρεώσεις υγείας, ουσιαστικά αποκλείονται από την παροχή φροντίδας ή αργούν να λάβουν φροντίδα και δεν περιθάλπονται εγκαίρως. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια θάνατο ή επιπλοκές από ασθένειες που θεραπεύονται, όπως η ελονοσία, και μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν ζητούνται φαινομενικά μικρά ποσά.

Πραγματικό παράδειγμα: Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια έρευνα που πραγματοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το 2017 στον πληθυσμό της υγειονομικής ζώνης του Μπιλί στην επαρχία του Βόρειου Ουμπάνγκι έδειξε ότι στο ένα τέταρτο των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο δεν είχε ζητηθεί περίθαλψη. Από αυτά, το 27% αποδόθηκε σε έλλειψη χρημάτων.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν χαμηλής ποιότητας ή ελλιπή θεραπεία.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φάρμακα και θεραπεία, ενδέχεται να λάβουν λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία ή να μην λάβουν το πλήρες πακέτο φροντίδας που χρειάζονται.

Πραγματικό παράδειγμα: Σε ένα κέντρο υγείας στο Μαλάουι, ορισμένες μητέρες παίρνουν μόνο τα μισά από τα χάπια που χρειάζονται για τη θεραπεία των παιδιών τους από την ελονοσία, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό (9 δολάρια), θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους.

Η πρόληψη των ασθενειών μειώνεται.

Όταν ζητείται από τους ανθρώπους να πληρώσουν για υπηρεσίες πρόληψης, όπως εμβολιασμούς ή προληπτικούς ελέγχους, είναι πιο πιθανό να μην υποβληθούν σε αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή τους άλλους, ιδίως εάν είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών.

Πραγματικό παράδειγμα: Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια έγκυος γυναίκα πρέπει να πληρώσει 2,7 δολάρια για να κάνει τεστ HIV, όμως δεν έχει τα χρήματα.

Η θεραπεία για ασθένειες που απαιτούν φροντίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται πιο πολύπλοκη και τελικά πιο ακριβή

Οι ασθενείς που χρειάζονται μακροχρόνια (ή εφ’ όρου ζωής), αδιάλειπτη ή επαναλαμβανόμενη θεραπεία και ζωτικές υπηρεσίες υγείας, όπως θεραπεία για HIV, φυματίωση ή ελονοσία και φροντίδα για μητέρες και παιδιά, σταματούν να λαμβάνουν φροντίδα εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου κόστους.

Πραγματικό παράδειγμα: Σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς με HIV που νοσηλεύονται στις νοσοκομειακές πτέρυγες που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Κινσάσα πεθαίνει επειδή η νόσος είναι πλέον πολύ προχωρημένη όταν οι ασθενείς αναζητούν φροντίδα. Από αυτούς τους ασθενείς, περισσότεροι από τους μισούς ήταν σε θεραπεία κάποια στιγμή αλλά τη διέκοψαν, με την έλλειψη χρημάτων να είναι ένας από τους κύριους λόγους”.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Eπιζήμιες για τους ανθρώπους χρεώσεις υγείαςΣυνεχίζοντας την ανάπτυξη των συμπερασμάτων τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εονίζουν πως:Οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα ή να πουλήσουν κάποια από τα υπάρχοντά τους για να μπορέσουν να πληρώσουν για ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα να φτωχαίνει ολόκληρη η οικογένεια.

Πραγματικό παράδειγμα: Σε μια έρευνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε πέντε επαρχίες του Αφγανιστάν, το 44% των ανθρώπων που αναζήτησαν φροντίδα αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα ή να πουλήσουν κάποια από τα υπάρχοντά τους για να λάβουν περίθαλψη.

Οι ασθενείς φυλακίζονται στις δομές υγείας μέχρι να πληρώσουν.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που κρατούνται αιχμάλωτοι σε δομές υγείας μέχρι να πληρώσουν τις χρεώσεις που οφείλουν.

Πραγματικό παράδειγμα: Σε μια αγροτική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μια μητέρα και το μωρό της δεν μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο αν δεν πληρώσουν 38 δολάρια για μια επείγουσα καισαρική τομή που έσωσε τη ζωή και των δύο.

Οι επιδημίες δεν γίνονται αντιληπτές ή υποβαθμίζεται το μέγεθός τους, με αποτέλεσμα καθυστερημένη παρέμβαση

Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να μην αναζητήσουν φροντίδα ή να αναβάλουν την επίσκεψή τους σε κάποιο κέντρο υγείας, αυξάνεται ο κίνδυνος της εξάπλωσης και της συνεχιζόμενης μετάδοσης νόσων στις κοινότητες.

Πραγματικό παράδειγμα: Κατά την πρόσφατη επιδημία του Έμπολα στο Λικάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (Αύγουστος 2017), η θέσπιση δωρεάν φροντίδας υγείας από τις υγειονομικές αρχές οδήγησε σε αύξηση των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και των εισαγωγών στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα καλύτερο εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων.

Η πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων στις υπηρεσίες υγείας είναι πιο δύσκολη.

Οι ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άποροι, πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, πλήττονται περισσότερο από τις χρεώσεις υγείας, καθώς έχουν μικρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, λιγότερα χρήματα ή λιγότερα δικαιώματα.

Πραγματικό παράδειγμα: Μια πρόσφυγας στην Ιορδανία διέκοψε τη θεραπεία της για μη μεταδοτική νόσο επειδή δεν μπορούσε να την πληρώνει (23 δολάρια ανά επίσκεψη)”.

Τέλος επισημαίνεται πως: “Από τις 12 έως τις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο το Φόρουμ Καθολικής Κάλυψης Υγείας 2017. Αυτή η σημαντική συνάντηση συνδιοργανώνεται από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους φορείς και έχει στόχο «να τονώσει την πρόοδο σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο προς την Καθολική Κάλυψη Υγείας», την οποία η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μέχρι το 2030 ως μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος