Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ, που είχε πρωταγωνιστή τον συνταγματάρχη φον Στάουφενμπεργκ. 

Συνοδευόμενη από τη νέα Υπουργό Άμυνας Ανεγκρετ Καρενμπάουερ, η Άνγκελα Μέρκελ συμμετείχε στη λαμπρή τελετή στο Κέντρο Μνήμης της γερμανικής Αντίστασης στο Βερολίνο.

“Γνώριζαν πολύ καλά τις συνέπειες που θα είχε η πράξη τους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ήταν πρόθυμοι να κάνουν τη μεγαλύτερη θυσία στη ζωή τους. Έβαλαν την ανθρωπότητα πάνω από τη δική τους ζωή», είπε η Καγκελάριος η οποία κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των αξιωματικών που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ.

Στις 20 Ιουλίου 1944, ο συνταγματάρχης Κλάους Στάουφενμπεργκ, που ήταν επικεφαλής μιας ομάδας αντίστασης από αξιωματικούς της Βέρμαχτ, καταφέρνει να παραδώσει βόμβα με τη μορφή χαρτοφύλακα, στο αρχηγείο του Χίτλερ στην Ανατολική Πρωσία.

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς την αίθουσα συσκέψεων, όπου βρισκόταν ο Φύρερ εκείνη τη στιγμή. Πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες, όμως ο ίδιος γλυτώνει με ελαφρές αμυχές και μια ρήξη τυμπάνου, χάρις σε ένα τραπέζι και το σώμα ενός στρατιώτη που στεκόταν μπροστά του.

Άμεση ήταν η αντίδραση των στενών συνεργατών του Χίτλερ, που εντοπίζουν τους επίδοξους δολοφόνους. Με συνοπτικές διαδικασίες, τους εκτελούν το ίδιο βράδυ. Τους μήνες που ακολουθούν εκτελούνται περίπου 200 ακόμη άτομα ως συνεργάτες.

“Πρέπει να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτή και να τη μεταδώσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι τα μαθήματα της ιστορίας δεν θα ξεθωριάσουν», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Μοιράσου το άρθρο: