Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας και φέτος ο Οκτώβριος είναι γεμάτος Ελληνικό Κινηματογράφο.

Ήδη το φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου, με πολλές συμμετοχές Ελληνικών και ομογενειακών ταινιών και ντοκιμαντέρ ξεκίνησε στο Σίδνει και τη Μελβούρνη με πολύ μεγάλη συμμετοχή, επιβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των διοργανωτών από τις Ελληνικές Κοινότητες ήταν αποτελεσματικές και φέτος, με επιτυχία και αναγνώριση.

Στο Σίδνει, την πόλη όπου ξεκίνησαν οι φετινές εκδηλώσεις και προβολές, η εναρκτήρια βραδυά ήταν λαμπρή και έδωσαν μαζικό παρόν όχι μόνο οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και η διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Αυστραλία όσο και εκατοντάδες Ομογενείς όλων των ηλικιών αλλά και πολλοί Αυστραλοί σινεφίλ.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Κινηματογραφικού φεστιβάλ Νέας Νότιας Ουαλίας κα. Νία Καρτέρη, μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή και κάλεσε όλους τους σινεφίλ ανεξαρτήτως εθνικότητας και προσωπικών καταβολών να απολαύσουν την ποικιλία ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Ο Έλληνας πρόξενος στο Σίδνει Χρήστος Καρράς τόνισε στην ΕΡΤ πως εκτός από την λεγόμενη «χρυσή εποχή» του Ελληνικού Κινηματογράφου των δεκαετιών του 60 και του 70, και σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών στην Ελλάδα οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον του Αυστραλιανού και διεθνούς κοινού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Σίδνει και Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Χάρης Δανάλης μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ τόνισε πως προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός πως «το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Σίδνεϊ προσελκύει όχι μόνο το -δεδομένο- ενδιαφέρον της Ελληνικής Παροικίας αλλά των φίλων του καλού κινηματογράφου από τον γενικότερο πληθυσμό.

Στη Μελβούρνη, που πήρε τη σκυτάλη της συνέχειας, η εναρκτήρια βραδιά είχε επίσης μεγάλη επιτυχία, με εκατοντάδες ομογενείς να συρρέουν

στο κλασικό Astor Theatre και τους διοργανωτές να δηλώνουν πως και φέτος η συμμετοχή υπερέβει τις προσδοκίες.

Κατά τη εκδήλωση έναρξης απηύθυναν χαιρετισμούς οι ομογενείς βουλευτές Μαρία Βαμβακινού και Στηβ Δημόπουλος, ο βουλευτής David Davis, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο συμπρόεδρος του φεστιβάλ κ. Λεωνίδας Βλαχάκης.

Οι ταινίες συνεχίζουν την πορεία τους στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας με την Αδελαίδα, τη Βρισβάνη, το Πέρθ και την Αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα να είναι οι επόμενες.

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με τις προβολές στο φεστιβάλ, διεξάγεται και το 10 φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των

Δημήτρη Κουτσούκου και Κατερίνας Κοτσώνη, το οποίο στη μέχρι τώρα διαδρομή του έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 120 ταινίες.

Συνολικά το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αυστραλία αποτελεί πλέον έναν ισχυρό θεσμό με δυνατές ρίζες στην Ελληνική παροικία όσο και συνολικά στην Αυστραλιανή κοινωνία, αποτέλεσμα κοπιαστικής, υπεύθυνης και με διάρκεια προσπάθειας των Ελληνικών κοινοτήτων στην Αυστραλία να προβάλουν όσο καλύτερα γίνεται τα δημιουργήματα του σύγχρονου, νεοελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρη την ‘Ηπειρο της Ωκεανίας.

Οι προβολές συνεχίζονται.

 

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Μοιράσου το άρθρο: