Η επόμενη ημέρα της Διάσκεψης για την Λιβύη: Ικανοποίηση Άγκυρας – Αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων (video)

Δύσκολη φαίνεται πως θα ειναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τη στρατιωτική στήριξη στις δύο πλευρές και να αυστηροποιήσουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ως μία αρχή για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα από το 2011. Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Άγκυρα για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση ειρήνευσης στη Λιβύη επετεύχθη στη σύνοδο του Βερολίνου. Ύστερα από πέντε ώρες διαβουλεύσεων, οι οικοδεσπότες, Αγκελα Μέρκελ και Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσαν ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο σεβασμό του εμπάργκο όπλων και τον τερματισμό στρατιωτικής στήριξης των αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι δύο πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός Σάρατζ και ο στρατάρχης Χάφταρ δεν συμμετείχαν στο τραπέζι των συνομιλιών. «Είναι σαφές ότι δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμη στρατιώτες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει εκεί μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές. Ο ίδιος υποστήριξε πως η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περίπου 2.400 σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της αποστολής τους.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Άγκυρα για την Διάσκεψη του Βερολίνου ήρθε υπό την μορφή ανάρτησης στο τουίτερ από τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν ο οποίος βρισκόταν χθες το Βερολίνο συνοδεύοντας τον πρόεδρο Ερντογάν. |Η διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει «είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον τερματισμό των μαχών στην Λιβύη και για πολιτική λύση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του Προέδρου μας έχει καταστήσει την Τουρκία σε ένα πρωταγωνιστή κλειδί της διαδικασίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνευτική πολιτική της στους πολέμους δι’αντιπροσώπων.

Ο τουρκικός τύπος προτιμά να μην πάρει ανοικτά θέση. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ έχει τίτλο «Τραπέζι εκεχειρίας» και η επίσης φιλοκυβερνητική Ακσάμ «Όχι λύση αλλά σχέσειο λύσης». Η ακροδεξιά Τούρκιγιε μιλάει για «Ανεμο ειρήνης στη Λιβύη» και η Καραρ «η λύση αναβάλλεται για τη Γενεύη». Οι διάφοροι σχολιαστές είναι διχασμένοι, κάποιοι θεωρούν ότι η Τουρκία συμφώνησε σε πολιτική λύση νωρίς, ότι το Βερολίνο είναι η συνέχεια της διαδικασίας της Μόσχας, και ο Ερντογάν έχοντας αποδεχτεί την πολιτική λύση γιαυτό έφυγε νωρίς χωρίς να παραστεί στο επίσημο δείπνο, αφήνοντας τον ΤΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να τον εκπροσωπήσει. Άλλοι θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς είναι η μόνη χώρα που με απόφαση του κοινοβουλίου της έστειλε στρατό -έστω και λίγο αριθμό-στη Λιβύη και διατηρεί μεγάλο αριθμό ξένων μισθοφόρων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άρθρο της ευρείας κυκλοφορίες αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Σοζτζού που δημοσιεύει τη γνώμη πρωην αξιωματούχου του ΤΥΠΑΜ ο οποίος ισχυρίζεται ότι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Συρία, η Ρωσία έχει κατά νου να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα η Τουρκία να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και ίσως και να παραχωρήσει βάση στα κατεχόμενα καθώς και βάση επιμελητείας στην Καρπασία, ώστε η Μόσχα να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια αρθρογραφία που συνδέει την εξέλιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων με μια αλλαγή της τουρκικής πολιτικής απέναντι στη Συρία έναντι ρωσικών ανταλλαγμάτων στη Λιβύη.

Ικανοποίηση επικρατεί και στην γερμανική κυβέρνηση μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου. Πρόκειται μόνο για την αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου, προειδοποιούν η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες.

«Ήταν σωστό που αναλήφθηκε η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της διάσκεψης, της οποίας προηγήθηκε μεγάλη προετοιμασία», εκτίμησε ο εκρόσωπος της κυβέρνησης και της
καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οι αποφάσεις της διάσκεψης ανοίγουν το δρόμο για την υλοποίηση των σχεδίων του ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Το επόμενο, πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η κατάπαυση του πυρός να μετατραπεί
σε μόνιμη εκεχειρία. Η υπόθεση αυτή είναι στα χέρια των δύο εμπόλεμων πλευρών, του πρωθυπουργού αλ Σάρατζ και του στρατηγού Χαφτάρ, που όρισαν από 5 μέλη ο καθένας
για τη συγκρότηση της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

Οι αποφάσεις της διάσκεψης θα τεθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την αυτοδέσμευση των άμεσα εμπλεκόμενων μερών να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων. Οι παραβιάσεις θα καταγράφονται και θα επισύρουν ενδεχομένως συνέπειες.

Στόχος επίσης στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν να μιλήσουν οι Ευρωπαίοι με μία φωνή στο ζήτημα της Λιβύης. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου εξέφρασε για μία ακόμη φορά «κατανόηση για τις
ανησυχίες της Ελλάδας» σχετικά με τη συμφωνία Ερντογάν-και λίβυου πρωθυπουργού για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι δεν ήταν θέμα της διάσκεψης.

Σημειώνεται ότι Θα συσταθούν θεματικές επιτροπές – τέσσερις-, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και χώρες που δεν ήταν στη διάσκεψη του Βερολίνου, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας.

Πρωταρχικός στόχος ήταν να δεσμευτούν οι ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στην τήρηση του εμπάργκο και στη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας για το λιβυκό. Αλλά, «δεν έχουμε ακόμα την μετατροπή της κατάπαυσης του πυρός σε εκεχειρία, δυστυχώς», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαματζίντ Τεμπούν πρότεινε να φιλοξενήσει έναν «διάλογο» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές της Λιβύης για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση, μετέδωσε το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Το Κρεμλίνο επαινεί τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης ως ένα μείζον βήμα προς μια διευθέτηση σ’ αυτή τη χώρα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι προσπάθειες για μια διευθέτηση θα συνεχισθούν «με βάση αυτό το πρώτο βήμα» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε. Δήλωσε ακόμη πως το πρόγραμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν γι’ αυτή την εβδομάδα δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον Χάφταρ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος