Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί από μουσείο σε τέμενος. Παρά τη διεθνή κατακραυγή η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

Τούρκοι αξιωματούχοι προεξοφλούν την ετυμηγορία με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν να δηλώνει πως η Αγία Σοφία θα μπορούσε να λειτουργεί όπως η Παναγία των Παρισίων, δηλαδή και ως μουσείο και ως τζαμί, τον υπουργό Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει τη άνοιγμα της ως τζαμί «νομική ανάγκη» και τον αντιπρόεδρο του Κυβερνώντος κόμματος, να εκφράζει την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Πάντως, η UNESCO με επιστολή της χθες προς τον Τούρκο πρέσβη στον Οργανισμό σημείωσε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας πρέπει να ενημερωθεί και να συγκληθεί η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθώς θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της.

Η  Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπενθύμισε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση λοιπόν που τίθεται ζήτημα μετατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος πρέπει να συγκληθεί το ειδικό συμβούλιο.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

«Το θέμα της Αγιά Σοφιάς είναι ένα θέμα που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μας, όχι μόνο των θρησκευομένων αλλά και όλων των πολιτισμένων ανθρώπων» «Το θέμα της Αγιά-Σοφιάς είναι ένα θέμα που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μας, όχι μόνο των θρησκευομένων αλλά και όλων των πολιτισμένων ανθρώπων» είπε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη.

 

Η Αγία Σοφία, που χρονολογείται το 6ου αιώνα, συγκαταλέγεται στα μνημεία της Τουρκίας τα οποία δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας για την μετατροπή της παραδέχθηκε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι «για εμάς είναι κάτι που πρέπει να γίνει». Είπε ότι «η ιστορική της ταυτότητά της πρέπει να διατηρηθεί», εννοώντας την αρχική μετατροπή της το 1453 σε τέμενος από τον Μωάμεθ, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε ένα βακούφι. Εκεί εδράζεται και το νομικό επιχείρημα τους ότι ήταν παράνομη η μετατροπή της μουσείο το 1934.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αρ. Φερεντίνου δεν αποκλείεται το όλο θέμα να παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, και μην εκδοθεί καθαρή απόφαση, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά.

Για το θέμα μιλησε στην ΕΡΤ ο Κ. Φίλης Διευθυντής Ερευνων Διεθνών Σχέσεων Παντείου.

Μοιράσου το άρθρο: