Η σύλληψη των πλοίων «είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπροσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης  Γιοσιχίντε Σούγκα. «Η κυβέρνηση απαιτεί σθεναρά από ανθρωπιστική σκοπιά την τάχιστη απελευθέρωση των πληρωμάτων και των πλοίων», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν την επιβεβαίωση  ότι Ρώσοι ακτοφύλακες και συνοριοφύλακες οδήγησαν τα ιαπωνικά σκάφη στο νησί Κουνασίρι — το οποίο είναι ανάμεσα σε αυτά που διεκδικεί το Τόκιο — μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές που δεν κατονόμασε.

Οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ποσότητας των αλιευμάτων στα αμπάρια των αλιευτικών και αυτής που εγγράφεται στα ημερολόγια τους και διενεργούν έρευνα, σύμφωνα με το Κιόντο. Τα πλοία ψάρευαν χταπόδια. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που  ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, πραγματοποιεί πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την κυριαρχία στα νησιά και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης.

Η διένεξη ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία για την κυριαρχία σε τέσσερα νησιά διαρκεί δεκαετίες, αφότου οι δυνάμεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης τα κυρίευσαν καθώς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του. Τα νησιά, που η Μόσχα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες, διεκδικούνται από το Τόκιο, που τα αποκαλεί Βόρειες Περιοχές. Το ζήτημα δεν έχει επιτρέψει οι δύο χώρες να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa,Reuters

Μοιράσου το άρθρο: