AP Photo/Tatan Syuflana

Ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της Ινδονησίας. Ήδη έχουν καταμετρηθεί 373 νεκροί, περισσότεροι από 1.400 τραυματίες και τουλάχιστον 128 αγνοούμενοι. Κάτω από τα συντρίμμια και τη λάσπη οι διασώστες εντοπίζουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ ο φόβος για νέο παλιρροϊκό κύμα από τη συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δοκιμαζόμενη περιοχή. Την ανείπωτη θλίψη διαδέχτηκε μια νότα αισιοδοξίας με τη συγκλονιστική διάσωση του πεντάχρονου Αλί, ο οποίος είχε μείνει παγιδευμένος σε ένα αυτοκίνητο επί δώδεκα ώρες. Σοκαρισμένος, αλλά ασφαλής, ο μικρός Αλί κλαίει στην αγκαλιά του ανθρώπου που τον ανέσυρε ζωντανό από τα ερείπια. Επί δώδεκα ώρες το 5χρονο αγόρι ήταν παγιδευμένο μέσα σε ένα αυτοκίνητο, που είχε καταπλακωθεί από δέντρα και μπάζα. Ακόμη και με γυμνά χέρια, εκατοντάδες στρατιώτες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, που άφησε πίσω του το καταστροφικό τσουνάμι, που χτύπησε το βράδυ του Σαββάτου δημοφιλή θέρετρα στη νότια Σουμάτρα και τη δυτική Ιάβα, ισοπεδώνοντας ξενοδοχεία και παράκτιους οικισμούς.


Τα νεώτερα με εικόνες που συγκλονίζουν

Τσουνάμι επειδή κατέρρευσε τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του ηφαιστείου;

Εικόνες που μετέδωσε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Stentinel-1 δείχνουν ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς του ηφαιστείου να πέφτει στον ωκεανό.

«Όταν κομμάτι γης 0,64 τετραγωνικών χιλιομέτρων πέφτει στον ωκεανό, εκτοπίζει την επιφάνεια του ωκεανού προκαλώντας την κάθετη μετατόπιση (υποθαλάσσια κατολίσθηση), ανακοίνωσαν σεισμολόγοι, εκτιμώντας ότι η έκρηξη και το «περιβάλλον υψηλού θορύβου» μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η κατολίσθηση δεν καταγράφηκε σεισμικά.

Το φονικό κύμα έπληξε με την καταστροφική του μανία το βράδυ του Σαββάτου τις ακτές και στις δύο πλευρές του στενού που χωρίζει της νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους κατοίκους, αλλά και το σύστημα παρακολούθησης.

Απολογείται η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών

Σε μία σειρά από tweet, τα οποία στην συνέχεια σβήστηκαν για να αντικατασταθούν από την έκφραση συγγνώμης, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών έδινε την διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι» την ώρα που το παλιρροϊκό κύμα κατευθυνόταν προς τις νότιες ακτές της Σουμάτρα και το δυτικό άκρο της Ιάβας.

«Η απουσία συστήματος έγκαιρου συναγερμού εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν εντοπίσθηκε το τσουνάμι», παραδέχεται ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο. «Τα σήματα έλευσης ενός τσουνάμι δεν ανιχνεύθηκαν και οι άνθρωποι δεν είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν.»

Ευθ. Λέκκας: Σε 20 λεπτά από την κατολίσθηση τα κύματα είχαν φτάσει στις ακτές

Σπάνιο φαινόμενο να προκαλείται τσουνάμι από έκρηξη ηφαιστείου και υποθαλάσσια κατολίσθηση, ενώ συνήθως προέρχεται από μεγάλο σεισμό,  επεσήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ.

Φαίνεται ότι ένα κυβικό χιλιόμετρο μετακινήθηκε υποθαλάσσια,  μεταξύ δυο νησιών.

«250.000 ζωές χάθηκαν μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα του 2004»

Στη χώρα των 240 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα με αυτήν της Αυστραλίας,  ήταν ευτυχής η συγκυρία που η κύρια μάζα κατευθύνθηκε προς τη νότια πλευρά που είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένη, τόνισε ο κύριος Λέκκας.

Για να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση πρέπει να υπάρχει μεγάλη συστοιχία οργάνων κάτι που δεν υπάρχει στην Ινδονησία, εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για κατολίσθηση και όχι για σεισμό.

Στον μεσογειακό χώρο

Απέναντι από τη δυτική Ελλάδα, στο ηφαίστειο της Αίτνα βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατόπιση της μιας πλευράς προς θάλασσα, τόνισε ο καθηγητής.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από  «υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ανάκ Κρακατόα κι ενισχύθηκε από την παλίρροια λόγω της πανσελήνου.

Το 1883 η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, γνωστό ως Κρακατάου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι και άλλαξε το κλίμα της γης κατά 2 βαθμούς.

Θεωρείται η σημαντικότερη έκρηξη μετά το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τόνισε ο κ. Λέκκας.

Νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει τη στιγμή που το τσουνάμι παίρνει τη ζωή τεσσάρων μουσικών, τοπικό ροκ συγκροτήματος (Boys Βand), την ώρα ζωντανής συναυλίας.

Την ίδια ώρα, οι ελπίδες αναπτερώνονται από το βίντεο διάσωσης πεντάχρονου παιδιού το οποίο αναζητούσαν από το περασμένο Σάββατο.

Αστυνομικοί διέσωσαν το αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που έδωσε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Οι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι στον κόσμο μετά το 2004

26 Δεκεμβρίου 2004: Νοτιοανατολική Ασία: Υποθαλάσσιος σεισμός στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, μεγέθους 9,3 βαθμών–ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών–προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές πολλών χωρών της ΝΑ Ασίας αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Στην επαρχία Άτσεχ, όπου τα κύματα έφθασαν τα 30 μέτρα, περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

17 Ιουλίου 2006: Ινδονησία: Υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι κοντά στις νότιες ακτές της νήσου Ιάβας προκαλώντας 654 θανάτους.

2 Απριλίου 2007: Νησιά του Σολομώντα: 52 νεκροί από τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των Νησιών του Σολομώντα (στον νότιο Εριηνικό). Καταστράφηκαν 13 παραθαλάσσια χωριά από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό 8 βαθμών.

29 Σεπτεμβρίου 2009: Σαμόα: Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα από τον σεισμό που σημειώθηκε μεγέθους 8 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι. Τα περισσότερα θύματα–πάνω από 150– καταγράφηκαν στα νησιά Σαμόα όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την νότια ακτή της νήσου Ουπόλου, την πιο πυκνοκατοικημένη του αρχιπελάγους.

27 Φεβρουαρίου 2010: Χιλή: Ένας σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι άφησε πίσω του περισσότερους από 520 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην παραθαλάσσια ζώνη του Μαουλέ, σε απόσταση 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύσουας Σαντιάγο.

-25 Οκτωβρίου 2010: Ινδονησία: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 7,7 βαθμών στο αρχιπέλαγος των Μενταγουάι, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.

-11 Μαρτίου 2011: Ιαπωνία: Ένα κύμα που ξεπερνούσε τα 10 μέτρα κατέστρεψε την βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους και κυρίως την πόλη Σεντά, στο Νησί Χονσού, λίγο μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών. Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ξεπέρασε τις 19.000.

-28 Σεπτεμβρίου 2018: Ινδονησία: Τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε στο νησί Σελέμπρ.

-22 Δεκεμβρίου 2018: Ινδονησία: Ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 222 ανθρώπους.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ινδονησία: Ψάχνουν επιζώντες από το φονικό τσουνάμι – Εκατοντάδες νεκροί (video)

Μοιράσου το άρθρο: