Ρωσικές και συριακές δυνάμεις προελαύνουν ακάθεκτες στην Ιντλίμπ βομβαρδίζοντας περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Σε μία από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν άμαχοι και τρία κορίτσια απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οικονομία συνεχίζει να κλυδωνίζεται και ο Ερντογάν δέχεται τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση του στη Συρία και το Λιβυκό.
Ο κλοιός είναι ασφυκτικός για τις τουρκικές δυνάμεις και τους αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Άγκυρας, καθώς θέσεις τους έχουν περικυκλωθεί από το συριακό στρατό.
Υπό την πίεση αυτή και μετά τους θανάτους στρατιωτών ο Ερντογάν απείλησε τη Συρία ότι αν τραυματιστεί έστω ένας ακόμη Τούρκος θα αρχίσει να καταρρίπτει αεροσκάφη και θα επιτεθεί ακόμη και έξω από την Ιντλίμπ. Για πρώτη φορά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκοτώνει αμάχους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμέσου της εκπρόσωπου του, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ενώ δεν απέκλεισε εκ νέου επαφές με Τούρκους αξιωματούχους «για την διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων».

Τις αναφορές της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ διέψευσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέγοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» καθώς και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνεται ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων τους που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού οπλισμού και του τουρκικού στρατού που μπαίνουν μέσω των συνόρων στην Συρία και στην επικράτεια της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ.

Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ότι έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα».

«Ο αρχηγός του τουρκικού καθεστώτος κάνει δηλώσεις άδειες, κενές και άθλιες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέρχονται από ένα πρόσωπο που έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα (…)», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Τουρκία για την Ιντλίμπ επίσης βρέθηκαν αντιμέτωπες με αντάρτες που πρόσκεινται στον Άσαντ.

Στην βορειοανατολική Συρία, αμερικανικό κομβόι δέχτηκε επίθεση από ενόπλους και απάντησε σκοτώνοντας έναν άντρα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: