ΗΠΑ: 1,5 εκατ. εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας έμειναν χωρίς δουλειά εν μέσω πανδημίας

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο μέχρι τώρα στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ – οι 135.000 εκ των οποίων εργάζονταν σε νοσοκομεία – εξαιτίας του δραματικού περιορισμού των εσόδων λόγω της μείωσης του αριθμού ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19.

Οι εγχειρίσεις και οι μη επείγουσες εξετάσεις έχουν αναβληθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα ενώ ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα αποφεύγουν τα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μήπως μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό.

Στη Νέα Υόρκη γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι κάθε ειδικότητας επιστρατεύτηκαν για να διαχειριστούν το τσουνάμι των ασθενών με COVID-19. Όμως σε άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν τόσο από την πανδημία, τα νοσοκομεία βρέθηκαν με άδειες κλίνες.

Στο Μαϊάμι, τα επείγοντα ενός παιδιατρικού νοσοκομείου υποδέχονται πλέον γύρω στα 100 παιδιά την ημέρα – δηλαδή τους μισούς ασθενείς απ’ ότι συνήθως.

Στο αμερικανικό σύστημα πολλές νοσηλεύτριες δεν είναι μισθωτές αλλά απασχολούνται «ανά ημέρα», έτσι που τα νοσοκομεία μπορούν να μειώνουν τις δαπάνες τους από τη μία ημέρα στην άλλη.

«Το αμερικανικό σύστημα υγείας χρηματοδοτείται –και πλουτίζει πολύ κόσμο– μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρίσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζοντας γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου», είπε ο καθηγητής Χάουαρντ Μάρκελ, ο διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μάλιστα, το ίδιο το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του την επόμενη χρονιά επειδή μειώθηκαν τα έσοδα στο ιατρικό κέντρο του.

«Οι ασφαλιστικές, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πληρώνουν όταν βάζουμε έναν σωλήνα σε κάποιον, όχι όταν του μιλάμε», είπε ο Μάρκελ για να δώσει ένα σαφέστερο παράδειγμα.

Η ένωση νοσοκομείων των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι απώλειες στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν για τους ασθενείς μεCOVID-19 και το πακέτο στήριξης των 100 δισεκ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τα πραγματικό κόστος το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 80.000 δολάρια ανά ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κάιζερ Φάμιλι.

Εκτός από τα νοσοκομεία, ένα μέρος του συστήματος υγείας έκλεισε τελείως κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στα οδοντιατρεία χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Καταστροφή επίσης για τους ποδίατρους, τους οφθαλμίατρους, τους φυσικοθεραπευτές…

Ακόμη και στη Νέα Υόρκη, πνευμονολόγοι έκλεισαν τα ιατρεία τους. Ο γιατρός Λεν Χούροβιτς, που απασχολεί δύο υπαλλήλους, έκλεισε το δικό του για πέντε εβδομάδες. «Την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπά», είπε. Πλέον, το ιατρείο του επαναλειτουργεί αλλά βρήκε νέα πηγή εσόδων: κάνει τεστ διάγνωσης για τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος