Ένα ακόμη επεισόδιο με ιρανικά πλοία, τα οποία αυτή τη φορά επιχείρησαν να εμποδίσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, αναζωπύρωσε την ένταση στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.

Παραβιάζοντας τη διεθνή νομοθεσία, τρία ιρανικά πλοία εμπόδισαν τον δρόμο βρετανικού δεξαμενόπλοιου, του «British Heritage» στο Στενό του Ορμούζ. Πλοίο του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού «HMS Montrose» «αναγκάστηκε να λάβει θέση ανάμεσα στα ιρανικά σκάφη και να προειδοποιήσει φραστικά τα ιρανικά πλοία, τα οποία εν συνεχεία αποχώρησαν».

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι τέθηκαν υπό κράτηση ο Ινδός καπετάνιος και ο επίσης Ινδός πρώτος αξιωματικός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace 1» που από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται υπό κατάσχεση στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, στα υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προειδοποιήσει από χθες τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόποιου από το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό, στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.

Το «Grace 1» αναχαιτίστηκε στα ανοικτά της βρετανικής περιοχής την περασμένη Πέμπτη, υπό την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση διεθνών κυρώσεων. Η Τεχεράνη αντέδρασε άμεσα, κάνοντας αρχικά λόγο για «πράξη πειρατείας».

Ρωσία: Φόβοι για «άμεση σύγκρουση»

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν σκόπιμα να οξύνουν τις εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου και εξέφρασε φόβους για «άμεση σύγκρουση» στο βαθμό που τα επεισόδια πολλαπλασιάζονται ανάμεσα στο Ιράν και τους Δυτικούς.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και βλέπουμε πως οι κίνδυνοι να υπάρξει άμεση σύγκρουση έχουν τόσο αυξηθεί τον τελευταίο καιρό ώστε είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τη μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Η Τεχεράνη κατηγορείται ότι σαμποτάρει τα πετρελαιοφόρα στο Στενό του Ορμούζ, σε απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ τις απέσυρε πέρσι από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ήδη, η Τεχεράνη έχει αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όπως έχει απειλήσει ότι θα κάνει σε μία προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Μοιράσου το άρθρο: