Ισημερινός: Ελληνικά ψαράδικα στα νησιά Γκαλαπάγκος (audio)

Η Δημοκρατία του Ισημερινού στη Λατινική Αμερική που έχει εθνικό νόμισμα το δολάριο και στην οποία ζουν 60-70 “Ελληνες ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στη Φωνή της Ελλάδας. Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Τάκη Μίχα που ζει εκεί τα τελευταία χρόνια και τον Ευάγγελο Φωτινάτο, υπεύθυνο αλιευτικού στόλου που μας πληροφόρησε πως χρειάσθηκε να έλθει στην Ελλάδα για να βγάλει νέο ελληνικό διαβατήριο καθώς εκεί θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες και δεν ήθελε στα 71του να πάρει διαβατήριο άλλης χώρας ενώ εξέφρασε την απορία του πως οι ‘Ελληνες καπετάνιοι δεν πάνε να δουλέψουν στα ψαράδικα εκεί και να βγάλουν 80-150 χιλ. δολάρια το ταξίδι (20 ημερών).

Η χώρα στην οποία ανήκουν τα νησιά Γκαλαπάγκος βρίσκεται πάνω στο Ισημερινό αλλά το κλίμα είναι ανάλογο της Ελλάδας την ¨Ανοιξη και το Φθινόπωρο γιατί είναι σε υψόμετρο. Η πρωτεύουσα Κίτο να βρίσκεται σε υψόμετρο 2800-3000 μέτρων. Τα κυριότερα προϊόντα της χώρας είναι το πετρέλαιο-αντιστοιχεί στο 37% των συνολικών εξαγωγών-, τα ψάρια, οι μπανάνες, το κακάο και τα ξύλα.

H έκταση του Ισημερινού είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα ενω ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια. Η οικονομία της εκτιμάται σε 103 δισ. δολάρια και το κατά κεφαλή εισόδημα σε 6.200 δολάρια. Το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό καθώς ανέρχεται στο 33% του ΑΕΠ με την ανεργία να βρίσκεται κοντά στο 4%. Η χώρα έγινε ευρύτερα γνωστή διεθνώς γιατί έδωσε άσυλο στην πρεσβεία του στο Λονδίνο στον Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks.

Τάκης Μίχας, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Απο την Κουένκα στις ‘Ανδεις που δημιουργήθηκε απο Ισπανούς την περίοδο 16ο αιώνα σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, εκεί που οι μέρες ξεκινάνε στις 6 το πρωί και τελειώνουν στις 6 το απόγευμα, ο κ. Μίχας τόνισε πως το κόστος ζωής είναι τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Η ζωή είναι σχετικά ασκητική,” τόνισε.

Ο Ισημερινός προσέφυγε στο ΔΝΤ πριν λίγους μήνες και η οικονομική πολιτική είναι κάπως σφιχτή αυτό το διάστημα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία ήταν η αύξηση του δημοσίου χρέους στο 50% του ΑΕΠ που ήταν απότοκος των υψηλών κρατικών ελλειμμάτων και της γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που βασίσθηκε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών. Οι κοινωνικές δαπάνες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα ακόμη και μετά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Το κόστος για ενέργεια είναι πολύ χαμηλό και το ίδιο ισχύει για προϊόντα που παράγονται στην χώρα, π.χ. ψάρια, μπανάνες, λουλούδια. “Γενικώς το φαγητό είναι φθηνό…ενώ στην Ελλάδα το φαγητό είναι πανάκριβο,” ανέφερε.

Ομως, τα προϊόντα που εισάγονται, π.χ. ηλεκτρονικά είδη, είναι πανάκριβα. Τα καλά φάρμακα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, την Γερμανία κ.τ.λ. είναι επίσης πολύ ακριβά, πρόσθεσε.

Ο κατώτατος μισθός είναι τα 300 δολάρια τον μήνα και κάπου εκεί γύρω είναι η κατώτατη σύνταξη.

Το πρόβλημα που έχουμε τα τελευταία χρόνια είναι η υποαπασχόληση. Δεν είναι τόσο η ανεργία,” ανέφερε ο κ. Μίχας, συμπληρώνοντας ότι η υποαπασχόληση, δηλαδή οι περιστασιακές δουλειές, μπορεί να ξεπερνάει το 35%-40% της εργατικής δύναμης της χώρας.

Οσον αφορά το κόστος κατοικίας σχετίζεται με την ασφαλεια. Ενα επιπλωμένο σπίτι, π.χ. 50-60 τ.μ., νοικιάζεται μεταξύ 250 και 400 δολάρια.

Μια απο τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες είναι οι Αμερικάνοι συνταξιούχοι που πάνε να ζήσουν στον Ισημερινό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής γιατί το κόστος ζωής εκεί είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και κυρίως οι ιατρικές δαπάνες.

Ομως, μ’ αυτό τον τρόπο επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης, συμπλήρωσε.

Ευάγγελος Φωτινάτος

Ισημερινός: Ελληνικά ψαράδικα στα νησιά Γκαλαπάγκος (audio)
Equador-Fotinatos

Ο 71χρονος κ. Φωτινάτος που βρήκαμε στα νησιά Γκαλαπάγκος βρίσκεται στον Ισημερινό απο το 1992. Ο ίδιος δουλεύει για μια μεγάλη αλιευτική εταιρεία του Παναμά που ανήκει σ’ ένα Ελληνα επιχειρηματία τον κ. Λυμπερόπουλο.

Ο ίδιος διηγήθηκε πως βρέθηκε στα βαπόρια μετά την αποφοίτηση του σε ηλικία 16 ετών από την Σιβιτανιδειο Σχολή στην Αθήνα.

Ξεκίνησε στον Ισημερινό με ένα ψαράδικο της εταιρείας του κ. Λυμπερόπουλου που έφερε στον Ισημερινό. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 5 καράβια, αξίας 25 εκ. δολαρίων έκαστο, και το καθένα ψαρεύει 1500-1600 τόνους τόνο όπως δήλωσε.

Εχουμε την νοοτροπία που έχουν οι Ελληνες που έφτιαξαν τον στόλο τον ελληνικό…. Μακάρι και οι νέοι στην Ελλάδα να δουλέψουν όπως δουλέψαμε εμείς,” ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε πως στενοχωριέται όταν επισκέπτεται την Ελλάδα γιατί διαπιστώνει πως πολύς κόσμος δεν έχει την ίδια έφεση προς την εργασία που είχαν οι παλαιότερες γενιές.

Ο κ. Φωτινάτος δήλωσε επίσης πως δεν αλλάζει το ελληνικό διαβατήριο που έχει με άλλης χώρας, π.χ.Παναμά, Ισημερινού, και απλά είναι μόνιμος κάτοικος Ισημερινού.

Εστω κι αν αναγκάζεται, όπως πέρυσι τον Ιούνιο, να έλθει στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει το ελληνικό διαβατήριο που του έκλεψαν καθώς τα προξενεία της Ελλάδος στον Ισημερινό και στη Λίμα του Περού θέλουν 6 μήνες για να εκδώσουν νέο κι αυτός δεν μπορεί να ταξιδεύει ενδιάμεσα.

Αυτό δεν είναι ευχάριστο καθόλου γιατί οι Αμερικάνοι, οι Μεξικανοί και οι άλλοι πάνε και τα παίρνουν (διαβατήρια) γρήγορα,” τόνισε.

Τα δυο παιδιά του είναι Ελληνες και έρχονται στην Ελλάδα, τονίζει, παρότι η μητέρα τους ήταν Κοσταρικανή και ζουν στην Κόστα Ρίκα όπου έχουν οικογένειες.

Ο ίδιος τους έχει παραγγείλει πως αν δεν μάθουν ελληνικά δεν θα τους αφήσει κληρονομιά και “αρχίζουν τα εγγόνια και με χαιρετάνε στα ελληνικά“.

Πάντως, στα ψαράδικα εκεί δεν έχουν πάει να δουλέψουν Ελληνες καπετάνιοι παρότι τα λεφτά είναι πολλά, κάπου 100 δολάρια ο τόνος.

Πάντοτε είχα την περιέργεια πως οι Ελληνες καπεταναίοι δεν μπήκαν στα ψαράδικα. Εδώ ένας Αμερικάνος καπετάνιος κάνει ένα ταξίδι (20 ημερών) και κερδίζει 80-100 χιλ. δολάρια. Λέω να πάω στην Ελλάδα να κάνω προπαγάνδα… ακόμα και ο πρώτος μηχανικός κερδίζει 40 χιλ.,” κατέληξε o κ. Φωτινάτος.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Ολυμπία Γιαννικοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος