Ισχυρός τροπικός κυκλώνας με ανέμους 240 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε το νησιωτικό κράτος των Φίτζι στον Νότιο Ειρηνικό, ισοπεδώνοντας σπίτια και κόβοντας τις γραμμές επικοινωνίας στο αρχιπέλαγος, το οποίο έχει υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του Covid-19.

Ο κυκλώνας Χάρολντ, η ισχύς του οποίου βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα, το 5. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους, αλλά περίπου 10 σπίτια στην Σούβα έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Αν και τα Φίτζι έχουν μόνον 15 κρούσματα και κανέναν θάνατο μέχρι στιγμής από τον SARS-CoV-2, ο πρωθυπουργός τους Φρανκ Μπαϊνιμαράμα έχει λάβει διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση των μη απαραίτητων συναθροίσεων άνω των 20 ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός κι αν οι αρχές τους καλέσουν να απομακρυνθούν από αυτά.

Στην περίπτωση απομάκρυνσης από τα σπίτια, «τα κέντρα υποδοχής του πληθυσμού είναι ασφαλή, αποστειρωμένα και ελέγχονται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπεραστούν οι δυνατότητές τους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της απειλής του κορονοϊού δεν θα αναμειχθούν με άλλους», σημείωσε.

Ο κυκλώνας Χάρολντ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 27 ανθρώπων στα Νησιά Σολομώντα προτού καταστρέψει κτίρια στο Βανουάτου, αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς τα Τόνγκα εντός των ημερών, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

Πηγή:ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: