Παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα και τις γειτονικές χώρες, οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ προχώρησαν στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, το οποίο οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG). Φόβοι για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής εκφράζονται διεθνώς. Aντισυνταγματικό το δημοψήφισμα σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ιράκ. Με στρατιωτική επέμβαση προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε περίπτωση που ο τουρκομανικός πληθυσμός στο Ιράκ τεθεί στο στόχαστρο.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Οι Κούρδοι αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της Μ. Ανατολής, χωρίς, όμως, κρατική υπόσταση.

Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της προστάτη της ιρακινής εθνικής μειονότητας των Τουρκομάνων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014 καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν αντιμέτωπα με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διαφόρων κυρώσεων ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αποκλείοντας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θεωρεί στο εξής την κυβέρνηση της Βαγδάτης ως το μοναδικό νόμιμο συνομιλητή της, και όχι το Αρμπίλ.

Αν και το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε για έναν χρόνο το περασμένο Σάββατο την εντολή που επιτρέπει στον στρατό να επεμβαίνει στο Ιράκ και στη Συρία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα δεν «πηγαίνει στον πόλεμο», αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο «στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων» που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

EPA/MOHAMED MESSARA

Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πως το σημείο διέλευσης Χαμπούρ στη μεθόριο με το βόρειο Ιράκ έκλεισε για τις αφίξεις από τις περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

Όμως ο υπουργός Τελωνείων Μπουλέντ Τουφενκτσί έσπευσε να διαψεύσει αυτή την πληροφορία, λέγοντας στο φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή πως το σημείο διέλευσης Χαμπούρ στη νοτιοανατολική Τουρκία «δεν έχει κλείσει» αλλά έχουν τεθεί σε εφαρμογή ενισχυμένοι έλεγχοι.

Την ίδια ώρα, το ιρακινό κοινοβούλιο απαίτησε να σταλεί στρατός στις διαφιλονικούμενες ζώνες, τον έλεγχο των οποίων πήραν οι κουρδικές δυνάμεις μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας επέβαλε το κυβερνείο του Κιρκούκ.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ιράκ: Δημοψήφισμα στο αυτόνομο κουρδικό τμήμα

Μοιράσου το άρθρο: