Στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες κατέρριψαν κυβερνητικό ελικόπτερο, το δεύτερο αυτήν την εβδομάδα. Οι αντάρτες είχαν καταρρίψει άλλο ένα κυβερνητικό ελικόπτερο την Τρίτη (11/2) κοντά στην πόλη Ναϊράμπ, προς τον νότο.

Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του πεδίου στη Συρία.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πτώματα των δύο πιλότων έχουν εντοπιστεί.

Λίγο νωρίτερα το χωριό Αταρέμπ στο Χαλέπι συγκλονιζόταν από νέους βομβαρδισμούς καθώς οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μετά την ανάκτηση του ζωτικής σημασίας αυτοκινητοδρόμου Μ5.

Επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι η Άγκυρα θα χτυπήσει τους εξτρεμιστές αλλά και οποιαδήποτε ένοπλη ομάδα παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ για την τύχη της οποίας η Άγκυρα συνεχίζει να ερίζει με τη Μόσχα.

Ο τουρκικός στρατός έχει στείλει επιπλέον όπλα και στρατεύματα στην Ιντλίμπ, στα νότια σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ώθηση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του τελευταίου σημαντικού προπυργίου των ανταρτών έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα πως η Τουρκία έχει αναπτύξει περίπου 6.500 στρατιώτες προκειμένου να ενισχύσει τις υπάρχουσες μονάδες στη βορειοδυτική Συρία, καθώς και περίπου 1.900 στρατιωτικά οχήματα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται, τραγική είναι η κατάσταση των εκτοπισθέντων που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ έχουν φτάσει από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα τις 800.000. Το 80% είναι γυναίκες και παιδιά.

Φωτο αρχείου

Πηγές: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Μοιράσου το άρθρο: