Μετά τα κίτρινα γιλέκα, η κυβέρνηση Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει σε γαλλικά Πανεπιστήμια με αφορμή την αυτοπυρπόληση φοιτητή στη Λιόν την Παρασκευή.

Ο 22χρονος φοιτητής αυτοπυρπολήθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, για να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική εξαθλίωση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος, όπως και για τις κυβερνητικές πολιτικές.

«Σήμερα, θα κάνω το ανεπανόρθωτο», έγραψε στο Facebook λίγο πριν περιλουστεί με βενζίνη και αυτοπυρποληθεί έξω από Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας στη Λυόν.

«Αν στοχεύω το κτίριο της Φοιτητικής Μέριμνας στη Λυόν, δεν είναι τυχαίο, στοχεύω ένα χώρο πολιτικό, το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, και κατ’επέκταση, την κυβέρνηση», τόνισε ο 22χρονος δίνοντας έναν πολιτικό τόνο στην πράξη του. Στη συνέχεια, προχώρησε στην εξήγηση της προσωπικής του κατάστασης: «Φέτος, κάνοντας ένα 3ο L2 [ο πρώτος κύκλος σπουδών στα πανεπιστήμια διαρκεί 3 έτη (L1, L2, L3) και οδηγεί στο πτυχίο «Licence»] δεν είχα υποτροφίες, ενώ ακόμη και όταν είχα, 450 ευρώ το μήνα, είναι αρκετά για να ζήσεις;»

«Κατηγορώ τον Μακρόν, τον Ολάντ, τον Σαρκοζί και την ΕΕ ότι με σκότωσαν, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον όλων, κατηγορώ επίσης την Λεπέν και τους εκδότες που δημιούργησαν κάτι περισσότερο από ασήμαντους φόβους» κατέληξε στο μήνυμά του ζητώντας τη συνέχιση των αγώνων.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναγκάστηκε να ακυρώσει μια ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Λιλ, όταν ακτιβιστές φοιτητικών οργανώσεων εισέβαλαν στην αίθουσα και έσκισαν αντίτυπα του νέου βιβλίου του.

Μια «πολύ μικρή» ομάδα φοιτητών «λεηλάτησε τον χώρο και έσκισε τις σελίδες του βιβλίου» πριν καν ξεκινήσει, χθες το βράδυ, η ομιλία, είπε σήμερα ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

Το πανεπιστήμιο της Λιλ επισημαίνει, σε tweet που έστειλε, ότι αποτελεί «χώρο διαλόγου» και ότι η εισβολή στην αίθουσα διαλέξεων δεν «αποτελεί για κανέναν λόγο αποδεκτή απάντηση σε μια τέτοια τραγωδία».

Το βιβλίο του Ολάντ τιτλοφορείται «Απαντώντας στη δημοκρατική κρίση» («Repondre a la crise democratique»).

«Ένα βιβλίο είναι, με κάποιο τρόπο, κάτι ιερό, ιδίως όταν μιλάει για τη δημοκρατία», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ καταδίκασε τη βία κατά τη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων, όπου μάλιστα ακτιβιστές έσπασαν τις πύλες και εισέβαλαν στον περίβολο του υπουργείου της στο Παρίσι.

Πηγή: ΕΡΤ1, lemonde.fr, pa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: