Κλιμακώνεται η κρίση στο Χονγκ Κονγκ, όπου συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δοκιμάζοντας την υπομονή της Κίνας. Νέα καθιστική διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς οι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές. Το Πεκίνο έκανε λόγο για τρομοκρατία στην αυτόνομη περιοχή, στην πιο ισχυρή μέχρι σήμερα καταδίκη των κινητοποιήσεων.

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε την καταγγελία των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως βλέπει «ενδείξεις τρομοκρατίας» πίσω από τη βίαιη αμφισβήτηση της εξουσίας, ενώ ματαιώθηκαν σήμερα οι πτήσεις προς και από το Χονγκ Κόνγκ εξαιτίας της έκτασης που έχει λάβει η διαδήλωση στο κύριο terminal του αεροδρομίου, όπου έχουν συγκεντρωθεί 5.000 διαδηλωτές.

Η αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου αποτελεί από την Παρασκευή το θέατρο μιας εντυπωσιακής καθιστικής διαμαρτυρίας.

Εικόνες από βίντεο που ελήφθησαν χθες Κυριακή δείχνουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί κλομπ και πολλή βία για να συλλάβει διαδηλωτές μολονότι σε αυτές δεν φαίνεται πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα μη θανατηφόρο βλήμα που χρησιμοποίησε η αστυνομία την τραυμάτισε στο μάτι.

Η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific, η οποία δέχεται πιέσεις από την Κίνα, προειδοποίησε σήμερα τους εργαζομένους της ότι μπορεί να απολυθούν, αν «υποστηρίξουν ή συμμετάσχουν στις παράνομες διαδηλώσεις».

Η αεροπορική εταιρία υφίσταται τα αντίποινα του Πεκίνου σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, που είναι πρωτόγνωρες για την πόλη από τότε που πέρασε και πάλι στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό, ο γενικός διευθυντής Ρούπερτ Χογκ επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας θα έχουν «πειθαρχικές συνέπειες», εάν συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: