Στη Λιθουανία διέφυγε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Δεύτερη νύχτα σφοδρών συγκρούσεων η χθεσινή στη Λευκορωσία, που βιώνει τις μεγαλύτερες ταραχές στην ιστορία της μετά τις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες ανέδειξαν νικητή για έκτη φορά τον Αλεξάντρ Λουκασένκο με ποσοστό άνω του 80%. Η υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία συγκέντρωσε το 9,9% των ψήφων, φοβούμενη σύλληψή της, κατέφυγε στη Λιθουανία. Όπως ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης «έφθασε στη Λιθουανία και είναι ασφαλής».

Είναι δικαιολογημένη η φυγή της Τιχανόφσκαϊα;

Η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, πρώην καθηγήτρια αγγλικών, ήταν θερμή υποστηρίκτρια του άντρα της, του μεγαλύτερου αντιπάλου του Λουκασένκο, μέχρι και τη σύλληψή του. Τότε ανέλαβε αυτή τα ηνία και έθεσε υποψηφιότητα στη θέση του συζύγου της.

Τον περασμένο Μάιο συνελήφθησαν τρεις βασικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο, μεταξύ των οποίων και ο Σεργκέι Τιχανόφσκαϊα, ο αντικυβερνητικός μπλόγκερ και σύζυγος της Σβετλάνα, ενώ ο τέταρτος αντίπαλος φαίνεται να μετέβη στην Ρωσία, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. «Η κυβέρνηση ξεφορτώθηκε ισχυρούς υποψηφίους. Αλλά δεν ήξερε καλά τι έκανε: Κάθε ισχυρός άνδρας έχει και μια ισχυρή γυναίκα που τον υποστηρίζει», είχε δηλώσει Τιχανόφσκαϊα. Με αυτά στο νου, η 37χρονη ένωσε τις δυνάμεις της με άλλες δύο γυναίκες.

Η Βερόνικα Τσεπκάλο -σύζυγος του ιδρυτή του τεχνολογικού πάρκου Βαλέρι Τσεπκάλο, του οποίου η υποψηφιότητα στις εκλογές απορρίφθηκε- και η Μαρία Κολεσνίκοφα -βασική συνεργάτης του πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπάρικο και πρώην ισχυρού αντιπάλου του Λουκασένκο- αποτελούν τον κορμό της εκστρατείας. Σε μια χώρα που παραδοσιακά πολλοί φοβούνται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα κατάφερε να μαζέψει χιλιάδες πολίτες στις συγκεντρώσεις της.

Από το 1995 πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τη Λευκορωσία για νοθεία στις εκλογές, θεωρώντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εκλέγεται ξανά και ξανά στην προεδρία ο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Φέτος, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τις εκλογές δεν παρακολούθησαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), γεγονός που καθιστά την νοθεία ευκολότερη και τους αντιπάλους του προέδρου ακόμα πιο δυσαρεστημένους.

Η δυσαρέσκεια αυτή γίνεται φανερή κάθε βράδυ στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μινσκ. Οι διαδηλωτές είναι ασταμάτητοι – και όχι μόνο στη Λευκορωσία. Στη Μόσχα, εκατοντάδες αντίπαλοι του Λουκασένκο είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας φωνάζοντας ρυθμικά «Φύγε!».

Σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί την νοθεία, ωστόσο ο Λουκανέσκο χαρακτήρισε «κουκλοπαίχτες» τις γειτονικές χώρες και «πρόβατα» τους διαδηλωτές. «Καταγράψαμε κλήσεις από το εξωτερικό. Από την Πολωνία, τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία υπήρξαν κλήσεις για να τηλεκατευθύνουν, συγχωρήστε την έκφραση, τα πρόβατά μας…Κουκλοπαίχτες στην Τσεχία έδωσαν εντολή στην αντιπολίτευση να οδηγήσει τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν διαπραγματεύσεις για μια μεταβίβαση της εξουσίας».

Ο Λουκανέσκο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις διεθνώς. Στο παρελθόν η Κοντολίζα Ράις τον είχε αποκαλέσει τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», δήλωση που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που χειρίζεται τις διαδηλώσεις και τους διαδηλωτές. Αντίστοιχα χειρίστηκε και τους αντιπάλους του προ των εκλογών. Συγκεκριμένα κατέστειλε τους αντιπολιτευόμενους, πυροδότησε διαμαρτυρίες και εξέδωσε διαταγές για χιλιάδες συλλήψεις, κρατήσεις και πρόστιμα.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν αυτή την πολιτική του προέδρου, ανάμεσά τους και η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία παραμονή των εκλογών δήλωσε: «Οι Λευκορώσοι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Η χώρα δεν ανήκει σ’ έναν άνδρα».

Όλα αυτά οδήγησαν την Τιχανόφσκαϊα να βρεθεί σε «μυστική τοποθεσία εντός του Μινσκ» την παραμονή των εκλογών. Σύμφωνα με συνεργάτες της, αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της για λόγους ασφαλείας, όταν η αστυνομία συνέλαβε άτομα από την προεκλογική της εκστρατεία, σε μια προσπάθεια να την εκφοβίσει πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα, η Τιχανόφσκαϊα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την ομάδα της, αφότου έφυγε από το κτήριο της εκλογικής επιτροπής. Στους δημοσιογράφους είχε δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν οι προκλήσεις και οι προκλητικότητες.

Στο παρακάτω βίντεο δίνει τη δική της εξήγηση:

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος