Λίτσας: Οι S400 θέτουν θέμα ασφαλείας στην ισορροπία ισχύος στην Αν. Μεσόγειο (audio)

Οι κύριοι Τραμπ και Ερντογάν έχουν καλή χημεία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι και σε προηγούμενες συναντήσεις έχει βρεθεί ένα modus operandi διαπροσωπικό. Ο κ. Σπύρος Λίτσας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι «όσοι έχουν συναντήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν λένε πως είναι γοητευτικός συνομιλητής, αλλά και ο Τραμπ αργά και σταδιακά διαμορφώνει την επιχειρηματική του γλώσσα σε πολιτική. Οπότε οι δύο άνδρες μάλλον έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το διακρατικό πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό και δεν είναι μεγάλο».

Ο κ. Λίτσας πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που η Τουρκία φλερτάρει ανοιχτά και μάλιστα, έχει αυτοπαγιδευτεί στις ατραπούς Πούτιν με τους S400, αυτό για τις ΗΠΑ ακουμπά ένα σημαντικό υπαρκτό ζήτημα ασφάλειας. Κατά συνέπεια, άλλες οι διαπροσωπικές σχέσεις που είναι καλές και άλλο αυτό το θέμα». Συμπλήρωσε ότι «η πληροφορία ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο επίσκεψης Τραμπ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, άλλωστε ο Λευκός Οίκος έχει κάποια ευελιξία στην ατζέντα του Προέδρου και σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιεί τις επισκέψεις του ως ένα διπλωματικό μέσο πίεσης, γι’ αυτό και πολλές φορές έχουν ακυρωθεί προγραμματισμένες επισκέψεις, για να δείξει τυχόν διαφωνία ή δυσαρέσκεια».

Ο κ. Λίτσας επεσήμανε ότι « όπως και να έχει, δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση. Και αυτό γιατί οι S400 θέτουν θέμα ασφαλείας στην ισορροπία ισχύος στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και οι θέσεις των ΗΠΑ γύρω από τη στρατηγική σημασία της ΑΝ. Μεσογείου και σε συνδυασμό με τον εισοδισμό της Ρωσίας μέσω ενός τόσο σημαντικού οπλικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση στο θέμα αυτό».

Μπορεί το γεγονός να προκαλέσει γεωστρατηγική ανατροπή; « Είναι δυνατόν», απάντησε ο κ. Λίτσας «αν και υπάρχει η κλιμάκωση ως προς τις κυρώσεις». «Δηλαδή αρχικώς θα αφορούν τα F235. Είναι δεδομένο ότι το Πεντάγωνο δεν θα επιτρέψει να τεθούν υπό την χρήση ενός κράτους που έχει S 400 και που όμως στην πραγματικότητα η Ρωσία δεν φεύγει από την υψηλή χρησικτησία τους γιατί το manual θα παραμείνει υπό ρωσική διεύθυνση. Επιπλέον οι κυρώσεις μπορούν να αφορούν το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών συνεργατών του Ερντογάν αλλά και μελών της οικογένειάς του. Αυτό έχει τη δική του σημασία και βάρος, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και το γεγονός ότι ο μέσος Τούρκος πολίτης περνάει πολύ άσχημα, ενώ την ίδια ώρα, τα social media αλλά ακόμη και ο σοβαρός Τύπος, αποκαλύπτουν τη χλιδάτη ζωή μελών της οικογένειας Ερντογάν».

Νομίζω, κατέληξε ο κ. Λίτσας ότι «η συνάντηση Τραμπ Ερντογάν δεν θα προσφέρει κάτι επί της ουσίας, γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πίσω για τους S400, αφού ο ίδιος έχει δεσμευτεί σε τόσο υψηλό επίπεδο και τα ανταλλάγματα από την άλλη πλευρά θα ήταν τόσο μεγάλα που οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε έτοιμες ούτε πρόθυμες να δώσουν τα συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Σε όλα αυτά να λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα στην Ουάσιγκτον το τουρκικό κύρος και γόητρο είναι εξαιρετικά χαμηλό και οι λομπίστες βρίσκουν διαρκώς κλειστές πόρτες γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν τους Τούρκους συνομιλητές τους ως μη αξιόπιστους. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην Αν. Μεσόγειο, ο Ερντογάν προσπαθεί να αλλάξει λίγο το ρεπερτόριο, χθες έλεγε ότι μπορούμε να κερδίσουμε όλοι, να έχουμε ένα win win για τα ενεργειακά θέματα. Βέβαια αυτό εμπεριέχει ισχυρή δόση αναθεωρητισμούς γιατί τοποθετηθεί απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία ως συνομιλητή το ψευδοκράτος, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί και ούτε πρέπει να γίνει, οπότε μάλλον θα βρισκόμαστε στα ίδια. Επίσης αυτή τη στιγμή η τουρκική οικονομία ζει από τον τουρισμό και θα είναι αυτοκτονικό εάν ή Τουρκία σηκώσει περαιτέρω τους τόνους στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος