Λίβανος: Διαδηλώσεις στην Τρίπολη με ένα νεκρό

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια ταραχών στην Τρίπολη του Λιβάνου που σημειώθηκαν τη νύχτα, δήλωσαν σήμερα πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές, καθώς η οικονομική κρίση κατέβασε και πάλι στους δρόμους τους διαδηλωτές.

Η κατάρρευση της λιβανέζικης λίρας και τα αυξανόμενα ποσοστά του πληθωρισμού και της ανεργίας επιδεινώνουν την κατάσταση στον Λίβανο, όπου σοβεί βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση από τον Οκτώβριο. Το ‘κλείσιμο’ της οικονομίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού έχει επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες.

Στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών στη διάρκεια των ταραχών στην Τρίπολη, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας. Ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν περίπου 20 ετών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύχτα ο στρατός ανέφερε πως στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια ταραχών στην Τρίπολη. Εμπρηστική βόμβα εκτοξεύθηκε εναντίον ενός από τα οχήματά του και μια χειροβομβίδα εναντίον μιας περιπόλου τραυματίζοντας ελαφρά δύο στρατιώτες, ανέφερε.

Ο στρατός επέρριψε την ευθύνη σε «έναν αριθμό ανθρώπων που παρεισέφρησαν» στις ταραχές και κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να αποχωρήσουν γρήγορα από τους δρόμους.

Πολλές τράπεζες αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων στη διάρκεια των διαδηλώσεων και τουλάχιστον μία πυρπολήθηκε, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Η Τρίπολη ήταν το σκηνικό μεγάλων κινητοποιήσεων εναντίον της κυβερνώσας ελίτ του Λιβάνου στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ένωση Τραπεζών αποφάσισε το κλείσιμο όλων των τραπεζικών καταστημάτων στην Τρίπολη από σήμερα και μέχρι την αποκατάσταση της ασφάλειας, λέγοντας ότι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο «σοβαρών επιθέσεων και ταραχών».

Οι τράπεζες του Λιβάνου αποτέλεσαν πολλές φορές στόχο των διαδηλωτών στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Η επί μακρόν υποβόσκουσα κρίση έφθασε σε μια κορύφωση πέρυσι καθώς οι εισροές κεφαλαίου στον Λίβανο επιβραδύνθηκαν και ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής ελίτ της χώρας. Από τότε, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος