Λιβύη: “Κανένα έλεος στους μισθοφόρους” λέει ο Χαφτάρ-Η Άγκυρα επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων (video)

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη. Αντιδρώντας στις πληροφορίες για αποστολή μισθοφόρων από την Άγκυρα στη Λιβύη, ο Στρατάρχης Χαφτάρ, κάλεσε τις δυνάμεις του να μην δείξουν κανένα έλεος στην αντιμετώπισή τους.

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ προειδοποιεί ότι η επέλαση των δυνάμεών του στην Τρίπολη είναι προ των πυλών δημοσιεύοντας βίντεο προετοιμασίας τους από την Βεγγάζη. Σε άλλο βίντεο δείχνει μάχες που γίνονται έξω από την Τρίπολη ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει έλεος απέναντι στους Σύρους τρομοκράτες που έστειλε εναντίον του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο έχουν ήδη σταλεί 300 μαχητές για την ενίσχυση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και αναμένεται να σταλούν ακόμη 1.000.

Ένας εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία, διέψευσε σήμερα ότι η Άγκυρα ζήτησε να σταλούν μαχητές του στη Λιβύη. Ωστόσο, Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού, ως «σωματοφύλακες» για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται επίσης πολλές τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως οι Ustay Yapi, Tekfen και Guris Insaat.

Στην Τουρκία, ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που αντιδρούν, προκειμένου να τους πείσει για την ανάγκη να περάσει το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Τουρκικές πηγές επιβεβαιώνουν πως σχεδιάζει να στείλει Σύρους μαχητές που στηρίζουν την Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως από την ολομέλεια την Πέμπτη.

Συνεχίζεται όμως και ο διπλωματικός πυρετός. Για πολιτική λύση έκανε λόγο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

“Θέλουμε πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάζει η ΕΕ. Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι το όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει τη συμφωνία”, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Διεθνείς διπλωματικές κινήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου εξέφρασαν τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή και κάλεσαν για αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών της διαμάχης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει αύριο Τρίτη, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκτακτη συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Ζ. Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος