Μάχες “σώμα με σώμα” στα σύνορα Ινδίας- Κίνας

Aνάφλεξη χωρίς ανταλλαγή πυρών, άφησε 20 νεκρούς στρατιώτες στα σύνορα Ινδίας- Κίνας όπου περιγράφονται μάχες σώμα με σώμα. Οι ένστολοι αναμετρήθηκαν με πέτρες και ξύλα καθώς διμερής συμφωνία του 1996 ορίζει ότι απαγορεύονται τα όπλα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Η Ινδία και η Κίνα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις κατά μήκος των 3.440 χιλιομέτρων της συνοριογραμμής (LAC) που χωρίζει τις δύο πλευρές στην Κοιλάδα του Γκάλουαν. Η ινδική κυβέρνηση περιγράφει ενδεικτικά ότι οι τραυματίες είναι δεκάδες και “εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε μεγάλο υψόμετρο”.

Είναι η πρώτη φονική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών στην παραμεθόρια περιοχή, τον τελευταίο μισό αιώνα. Η Ινδία κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπάθησε να “αλλάξει μονομερώς το status quo”. Το Πεκίνο κατηγόρησε τα ινδικά στρατεύματα ότι “επιτέθηκαν στις κινεζικές δυνάμεις”, ενώ φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για αποκλιμάκωση.

Ο στρατηγικός ανταγωνισμός εντείνεται με ζητούμενο τακτικό πλεονέκτημα την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, σιδηροδρομικών συνδέσεων και αεροπορικών πεδίων κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων.

Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα ότι στέλνει χιλιάδες στρατεύματα για να εδραιωθεί σε εδάφη 38.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (14.700 τετραγωνικά μίλια) .

Αρκετοί γύροι συνομιλιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις συνοριακές διαφορές.

Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε ένα πόλεμο μέχρι στιγμής, το 1962, όταν η Ινδία υπέστη ταπεινωτική ήττα.

Πηγή:BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος