Με αντίποινα απειλεί το Ιράν για την “αιχμαλωσία” δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ

H Τεχεράνη ζήτησε από το Λονδίνο  «άμεση απελευθέρωση» του ιρανικού πετρελαιοφόρου που παραμένει στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και καταγγέλλει την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη«πειρατείας», ενώ απειλές για αντίποινα σε βάρος βρετανικού δεξαμενόπλοιου εκτόξευσαν ήδη οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ αποφάσισε την παράταση της κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου έως τις 19 Ιουλίου, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του βρετανικού εδάφους. Οι αρχές μπορούσαν να το ακινητοποιήσουν για 72 ώρες πριν ζητήσουν παράταση από τις δικαστικές αρχές.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τις αρχές του Γιβραλτάρ πρταγματοποίησαν έφοδο και νηοψία στο υπό παναμαϊκή σημαία δεξαμενόπλοιο Grace 1, που φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Δαμασκού, αλλά και τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, εάν επαληθευτεί η πληροφορία ότι το φορτίο είχε προέλευση το Ιράν.

«Υπέροχα νέα» χαρακτήρισε  ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, την έφοδο και ακινητοποίηση του πλοίου.

«Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τα καθεστώτα της Τεχεράνης και της Δαμασκού από το να βγάζουν κέρδος από αυτό το παράνομο εμπόριο», είπε με tweet του ο Μπόλτον.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε νωρίτερα ότι το Γιβραλτάρ κρατεί το σουπερτάνκερ Grace 1 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Βρετανία.

Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.

Τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.

Τα 28 μέλη του πληρώματος που παραμένουν στο σούπερ τάνκερ «Grace 1», είναι κυρίως Ινδοί, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μερικοί Πακιστανοί και Ουκρανοί. Η αστυνομία και τελωνιακοί παραμένουν πάνω στο πλοίο προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα, όμως το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποχωρήσει.

Σχετική είδηση: Ιράν κατά Βρετανίας μετά την καταδρομική επιχείρηση σε δεξαμενόπλοιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος