Συριακές καθεστωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Χαλέπι και προελαύνουν προς την Ιντλίμπ, προπύργιο των ανταρτών στα βορειοδυτικά. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι μετακινούνται προς την Τουρκία ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει τον Άσαντ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή από τη Μόσχα.

Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με μαρτυρίες του Συριακού Παρατηρητηρίου και ανταρτών δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ και Ρωσικά μαχητικά πλήττουν και πάλι τα ανατολικά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών ζητά ο ΟΗΕ που κάνει λόγο για περισσότερους από 1500 νεκρούς στην Ιντλίμπ από τα τέλη Απριλίου, σχεδόν ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.

«Δεν χτυπάμε αμάχους» επιμένουν οι Ρώσοι υποστηρίζοντας πως απωθούν δυνάμεις της Αλ Κάιντα.

Σχεδόν 20 άμαχοι και δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην επαρχία όπου το συριακό καθεστώς επανέλαβε τους βομβαρδισμούς με στόχο την κατάληψη μιας στρατηγικής πόλης, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η βία σημειώθηκε παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα της Μόσχας, που υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, και της Άγκυρας, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα Al-Watan απέδωσε την «κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός» στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «παραβίασαν» την εκεχειρία επιτιθέμενες σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η δικαιολογία τους είναι πάντα η ίδια, πάντοτε έτοιμη: τρομοκρατικές οργανώσεις έκαναν αυτό ή το άλλο. Είναι ψέματα. Από πότε παιδιά τριών ή τεσσάρων ετών έχουν γίνει τρομοκράτες;» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. και τόνισε πως θα θέσει το θέμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διεθνή διάσκεψη που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Βερολίνο.

To βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση «Λευκά Κράνη» που κατέγραψε λεπτό την αγωνιώδη προσπάθεια να σωθεί ένα κοριτσάκι από βομβαρδισμένο σπίτι στο Χαλέπι. Τελικά η μικρή τυλιγμένη στη σκόνη ανασύρεται σώα από τα ερείπια.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου

Μοιράσου το άρθρο: