Αστυνομικοί  διασταύρωσαν πυρά επί ώρες με τους βαριά οπλισμένους άνδρες του Καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα. Ολόκληρη η πόλη Κουλιακάν πήρε φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν. Καπνός υψωνόταν από την πόλη, αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες και κάτοικοι βρέθηκαν σε πεδίο μάχης.

Όλα αυτά, γιατί η αστυνομία εντόπισε σε ένα σπίτι έναν από τους 12 γιούς του κατάδικου βαρώνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο». Επιχείρησαν να τον συλλάβουν, αλλά όπως ανακοινώθηκε τον άφησαν ελέυθερο για «να αποτραπεί ακόμη χειρότερο χάος».

«Κατά την επιχείρηση, αναγνώρισαν τον 28χρονο Οβίδιο Γκουσμαν Λοπέζ.  Πολλές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες περικύκλωσαν τότε το σπίτι και η δύναμή τους ήταν μεγαλύτερη από αυτή της αστυνομίας», τόνισε ο υπουργός Ασφάλειας του Μεξικού, Αλφόνσο Ντουράζο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους ενόπλους και τις δυνάμεις ασφάλειας επεκτάθηκαν αμέσως στους γύρω δρόμους με αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής, και μάλιστα υπό το φως της μέρας, να τρέχουν αναζητώντας καταφύγιο από τα πυρά.

Ο Γκουσμάν κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η αστυνομία τον είχε υπό κράτηση μέσα στο σπίτι όπου έγινε η επιχείρηση, λόγω των ταραχών που προκλήθηκαν και της επίθεσης που δέχτηκε από τους άνδρες του, τον άφησε τελικά ελεύθερο υπό το φόβο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Στο χάος που κράτησε αρκετές ώρες, κρατούμενοι κατάφεραν να επιτεθούν στους δεσμοφύλακές τους και να αποδράσουν από μια φυλακή στην ίδια πόλη.

Μετά τη σύλληψη του πατέρα του Χοακίν και την καταδίκη του το Φεβρουάριο σε ισόβια, ο Οβίδιο Γκουσμάν, 28 ετών, πιστεύεται ότι ηγείται τώρα του καρτέλ- που υπήρξε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες επί δεκαετίες.

Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά

Μοιράσου το άρθρο: