Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες, Πέμπτη 28/3, ο διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας της Μοζαμβίκης, τουλάχιστον 139 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στη χώρα, που στα μέσα Μαρτίου χτυπήθηκε από κυκλώνα εξαιτίας του οποίου προκλήθηκαν καταστροφικές πλημμύρες.

«Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων χολέρας ανέρχεται πλέον σε 139», έναντι 5 την Τετάρτη, δήλωσε ο Γιουσέιν Ισέ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μέχρι στιγμής, κανένας άνθρωπος δεν έχει πεθάνει από χολέρα», πρόσθεσε.

«Το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης» (εξαιτίας του κυκλώνα) ανακοίνωσε επίσης χθες Πέμπτη (28/3) ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Φιλίπε Νιούζι. Κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στη Μπέιρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, δήλωσε: «Στο πεδίο βρίσκονταν 945 στελέχη που είχαν επιφορτιστεί να εκτελούν επιχειρήσεις διάσωσης. Τους ευχαριστούμε όλους. Είναι ήρωες». Αυτή ήταν «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» που έχει υποστεί ποτέ η χώρα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει στη Μοζαμβίκη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας και στη χώρα αναμένεται να φτάσουν φορτία με περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Όπως διευκρίνισε ο  Ντέιβιντ Ουίτικ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην επαρχία Σοφάλα (συμπεριλαμβανομένης της Μπέιρας και της πρωτεύουσας) λειτουργούν 9 κέντρα για τη θεραπεία από τη χολέρα. Όπως αναφέρθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, στη χώρα έχουν καταγραφεί περίπου 2.500 κρούσματα οξείας διάρροιας.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε με σχετική ανακοίνωση: «ελάχιστος χρόνος» υπάρχει για να «αποτραπεί η εξάπλωση» ασθενειών στις περιοχές της Μοζαμβίκης που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

«Τα στάσιμα νερά, η έλλειψη υγιεινής, τα πτώματα σε αποσύνθεση και ο υπερπληθυσμός στα κέντρα προσωρινής στέγασης» ευνοούν την εκδήλωση επιδημιών χολέρας, ελονοσίας και διάρροιας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της UNICEF.

Ο κυκλώνας Ιντάι προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στη Μοζαμβίκη, στη Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA

Μοιράσου το άρθρο: