(AP Photo/Adel Hana)

Οι εντάσεις έχουν ανέβει στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ δεσμεύθηκε να προχωρήσει στα σχέδια του για προσάρτηση έως και 30% των κατεχόμενων εδαφών, ακολουθώντας την πρωτοβουλία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, η οποία απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους.

Διαδήλωση στη Λωρίδα της Γάζας κατά του σχεδίου προσάρτησης εδαφών από το Ισραήλ (AP Photo/Adel Hana)

Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος, όπως είπαν, έριχνε μολότωφ σε φρουρό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ωστόσο δηλώνουν ότι απλώς περπατούσε στο χωριό του.

Ο Αμπνταλα Κμαιλ, κυβερνήτης της περιοχής Σαλφιτ, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, δήλωσε ότι ο 29χρονος Ιμπραήμ Αμπού Γιακούμπ σκοτώθηκε και ένας ακόμα Παλαιστίνιος, που επίσης κατηγορήθηκε για τη ρίψη μολότωφ, τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Κατά τον κυβερνήτη, οι δύο άνδρες περπατούσαν στο χωριό όταν τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ «χωρίς λόγο».

Ισραηλινος στρατιώτης σε φυλάκιο κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης (AP Photo/Oded Balilty)

Σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με περίπου 30 σκληροπυρηνικούς εβραίους εποίκους, που προσπαθούσαν να ανοικοδομήσουν μέσα στη νύχτα ένα μη εξουσιοδοτημένο φυλάκιο σε κλειστή στρατιωτική ζώνη. Σύμφωνα με τη συνοριακή αστυνομία, οι έποικοι μπλόκαραν δρόμους και επιτέθηκαν στις δυνάμεις της, τραυματίζοντας ελαφρά δύο αξιωματικούς.

20 άτομα συνελήφθησαν για ανάκριση, ενώ δεν υπήρχαν αναφορές σοβαρών τραυματισμών μεταξύ των εποίκων.

Ο εβραϊκός οικισμός Ma’ale Efrayim στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην Δυτική Όχθη (AP Photo/Oded Balilty)

Σχεδόν 500.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την καρδιά του μελλοντικού τους κράτους. Στην περιοχή ζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν τους οικισμούς ως παράνομους και εμπόδιο για την ειρήνη. Η κυβέρνηση Τραμπ έσπασε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής λέγοντας ότι δεν θεωρεί τους οικισμούς παράνομους και το σχέδιο του Τραμπ θα επέτρεπε στο Ισραήλ να τους προσαρτήσει σταδιακά όλους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις 22 Ιανουαρίου 2020 (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Πέμπτη, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του ζήτησε να μην προχωρήσει στο σχέδιό του για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ένα εγχείρημα που θα έβλαπτε την ειρήνη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Του υπενθύμισε τη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και του ζήτησε να απόσχει από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Υπογράμμισε πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα για μια λύση δύο κρατών για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρώην αντίπαλό του, τον Μπένι Γκαντζ, η κυβέρνησή τους μπορεί να αποφανθεί σχετικά με την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που το εβραϊκό κράτος κατέχει από το 1967.

Το Παρίσι είχε προειδοποιήσει στα τέλη Ιουνίου το Ισραήλ εναντίον μιας τέτοιας προσάρτησης, η οποία «θα έπληττε» τις σχέσεις του με την ΕΕ, και είχε υπογραμμίσει πως το Παρίσι παραμένει «αποφασισμένο» να αναγνωρίσει, «όταν έρθει η στιγμή», το παλαιστινιακό κράτος.

Παλαιστίνιος διαδηλωτής εναντίον του σχεδίου προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών, κάθεται μπροστά στις Ισραηλινές δυνάμεις (AP Photo/Majdi Mohammed, File)

Την Τρίτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία κάλεσαν το Ισραήλ, δια των υπουργών τους επί των Εξωτερικών, να εγκαταλείψει το σχέδιό του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράσθηκε επίσης εναντίον του σχεδίου, στο οποίο εξάλλου αντιτάσσεται ο αμερικανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν.

Κατά την ίδια συνομιλία τους χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανέλαβε την απαρέγκλιτη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά της να εργασθεί για τον κατευνασμό των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε την δέσμευσή του στη φιλία και την εμπιστοσύνη που συνδέουν τη Γαλλία και το Ισραήλ», ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: