Τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία

Συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Στο Γερεβάν, πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στη Βουλή προκαλώντας εκτεταμένες φθορές και καταγγέλλοντας τη συμφωνία, που επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει σχεδόν 2.000 στρατιωτικούς στον θύλακα σε ειρηνευτικό ρόλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Η τριμερής συμφωνία αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο Αλίεφ σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο «ευχαρίστησε» προσωπικά.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ.

Όπως ανακοίνωσε ο Αζέρος πρόεδρος, έκτος από την ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας θα αναπτυχθούν και στρατεύματα της ΤουρκίαςΔεν υπάρχει συμφωνία για ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων, σημειώνει η Μόσχα.

Τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Για οδυνηρή συμφωνία μίλησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Νικόλ Πασινιάν αναφέρει: «Υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα όσο και για τον λαό μας».

Πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτήριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρακτικά επικυρώνει τις στρατιωτικές νίκες και τα εδαφικά κέρδη των αζερικών δυνάμεων έπειτα από έξι εβδομάδες φονικών μαχών.

Από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι Αρμένιοι αυτονομιστές και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν στις πιο πολυαίμακτες εχθροπραξίες των τελευταίων 30 χρόνων. Η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των δυνάμεων του Μπακού, που διέθεταν υπεροπλία.

Παρότι ο Αλίεφ θριαμβολόγησε για την «συνθηκολόγηση» του εχθρού, οι δυνάμεις του δεν ανέκτησαν όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παρ’ όλ’ αυτά, είπε πως «είχα πει ότι θα τους διώχναμε από τα εδάφη μας (τους Αρμένιους) σαν τα σκυλιά, και το κάναμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ανακτήθηκε ο έλεγχος περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην περίμετρο ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει οι Αρμένιοι στην αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία τους πριν από 30 χρόνια. Το Μπακού απέσπασε επίσης εδάφη μέσα στην περιοχή των αυτονομιστών.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι περιοχές υπό αρμενικό έλεγχο θα μείνουν ως έχουν και θα τις συνδέει ένας διάδρομος με την Αρμενία. Είπε επίσης ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και τα πτώματα των πεσόντων, ενώ οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα εδάφη τους, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Στο Γερεβάν, οι χιλιάδες διαδηλωτές κραύγαζαν ότι η κυβέρνηση του Πασινιάν αποτελείται από «προδότες», απαιτούσαν την «παραίτησή» της και να αναλάβει τη διακυβέρνηση το επιτελείο.

Το μέλλον του Πασινιάν, που ανέβηκε στην εξουσία με τη λαϊκή εξέγερση του 2018, αμφισβητείται πλέον, καθώς αποκρυσταλλώνεται η στρατιωτική ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ήδη πριν ανακοινωθεί η υπογραφή της συμφωνίας, 17 κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούσαν την παραίτησή του.

Ο Πασινιάν διέψευσε τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα. «Βρίσκομαι στην Αρμενία και συνεχίζω να κάνω το καθήκον μου», ανέφερε μέσω Facebook.

Η συμφωνία υπεγράφη μία μέρα αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τη Σούσα, πόλη στρατηγικής σημασίας, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των αυτονομιστών, τη Στεπανακέρτ, πάνω στη βασική οδική αρτηρία που συνδέει τα εδάφη τους με την Αρμενία.

Η πτώση αυτής της πόλης χαρακτηρίστηκε σημείο καμπής. Η Αρμενία ισχυρίστηκε χθες πως οι μάχες συνεχίζονταν.

Για τον ηγέτη των αυτονομιστών Άρτσβικ Χαρουτσίνιαν, η χθεσινή συμφωνία ήταν αναπόφευκτη.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους από την 27η Σεπτεμβρίου, κατά τους απολογισμούς των δύο πλευρών. Στην πραγματικότητα όμως, οι νεκροί θεωρείται πως είναι πολλές χιλιάδες.

Εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία και άλλες δυνάμεις προσπαθούσαν να πείσουν τα μέρη να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός. Αλλά τρεις τέτοιες συμφωνίες κατέρρευσαν.

Η Ρωσία είναι η περιφερειακή δύναμη στον Νότιο Καύκασο. Είναι σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού έχει την υποστήριξη μιας άλλης δύναμης της περιφέρειας, της Τουρκίας. Η Άγκυρα κατηγορείται ότι έστειλε Σύρους μισθοφόρους να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία
AP Photo

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει συμφωνία για τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου για τη διατήρηση της ειρήνης, το οποίο θα παρακολουθεί την εκεχειρία που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με την υπηρεσία του πρακτορείου Sputnik στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα βρίσκεται έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελεί αντικείμενο μιας χωριστής συμφωνίας.

Επίσης ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ, η Τουρκία χαιρέτισε σήμερα τα «σημαντικά κέρδη» που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν. «Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε σημαντικά κέρδη στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγχαίρω θερμά γι’ αυτή την επιτυχία», έγραψε στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το Μπακού στη σύγκρουση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του συνεχίζει τις συνομιλίες για το πώς θα επιτηρείται η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκορνο-Καραμπάχ. Διευκρίνισε πως η συμφωνία εξασφαλίζει ότι οι επτά περιφέρειες γύρω από το Καραμπάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν και υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους αζέρους συμμάχους της.

Ο Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε την απογείωση έξι πρώτων αεροπλάνων Iliouchine 76 που μεταφέρουν τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν 1.960 στρατιωτικοί, 90 τεθωρακισμένα και 380 οχήματα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος