«Δεν θα βάλουμε στο ίδιο μέρος τους S-400 και τα F-35», δήλωσε ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς. «Ξέρω πως ο διάλογος θα συνεχιστεί για να γίνει δουλειά ανάμεσα στον υπουργό Ακάρ και τον υπουργό Σάναχαν. Στην πραγματικότητα μπορεί να δοθεί ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις υπουργών στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Aμερικανός πτέραρχος δήλωσε πως η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ παραμένει «απολύτως ανέπαφη», παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ακυρώσει την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας μαχητικών F-35, αν αυτή η τελευταία προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Σε επιστολή προς την Ουάσινγκτον, η Άγκυρα «επέμεινε και πάλι στη δυσφορία της για την προσέγγιση αυτή καθώς και για τη διατύπωση του τελεσιγράφου, που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Η γνωστή άποψή μας διαβιβάσθηκε λεπτομερώς», προσθέτει χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην επιστολή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως επέμεινε «στη σημασία που έχει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση» και να «διατηρήσουμε έναν διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία φιλία».

Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν έχει ακυρωθεί η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, οι Τούρκοι πιλότοι, που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-35, θα απελαθούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό προσωπικό της διεθνούς κοινοπραξίας που κατασκευάζει το F-35 θα αντικατασταθεί και τα συμβόλαια υπεργολαβιών, που έχουν κατακυρωθεί σε τουρκικές επιχειρήσεις για την κατασκευή του F-35, θα ακυρωθούν την ίδια ημερομηνία.

Σχετικά με την αγορά 100 αεροσκαφών F-35, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία του 1 δισεκατομμυρίου 250.000 δολαρίων.

Μέσα Ιουλίου αναμένεται από τη Ρωσία η αποστολή των S-400 και «το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει», σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο για το θέμα, δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μοιράσου το άρθρο: