Ναυτική αποστολή της Ε.Ε. για έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδισθεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση, που ήρθε έπειτα από την άρση του βέτο της Αυστρίας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη έπειτα από εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων και προειδοποιήσεων του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που διαμήνυε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να πάψει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο αν δεν δράσει, αφήνοντας ενδεχομένως την Λιβύη στις τύχες της Τουρκίας και της Ρωσίας.

«Καταλήξαμε σε μια ομόφωνη πολιτική συμφωνία, την οποία θεωρούσα απίθανο να επιτευχθεί», ανακοίνωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ.

Αρκετά σημεία παραμένουν προς συζήτηση πριν από την έναρξη της νέας επιχείρησης. Θα πρέπει να επιλυθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 23 Μαρτίου, πριν από το τέλος της εντολής της επιχείρησης Σοφίας, διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Ένα από τα ευαίσθητα σημεία θα είναι το ζήτημα των θαλάσσιων διασώσεων.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ αποκάλεσε σήμερα τη Λιβύη τη “μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών στον κόσμο”. Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ο Γιακούμπ ελ Χίλο, αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, εκτίμησε πως υπάρχουν 150.000 με 200.000 τόνοι πυρομαχικών σε όλη τη Λιβύη, επικαλούμενος πρόσφατα ευρήματα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών.

Μιλώντας ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον τεράστιο αριθμό drones που πετούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, τονίζοντας πως η χώρα είναι «το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο για τη χρήση της τεχνολογίας drone».

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει επίσης πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του συμβουλίου διατύπωσαν εντάσεις Αυστρία και Ουγγαρία με τον φόβο της αύξησης των προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο. Ωστόσο αυτές κάμφθηκαν αφού συμφωνήθηκε ότι η επιχείρηση θα γίνεται μόνο στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, εκεί δηλαδή που έχουν υπάρξει καταγραφές ότι υπάρχουν φορτία με όπλα.

Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει μία νέα επιχείρηση της ΕΕ, η οποία θα επιβάλλει το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη, από τη θάλασσα και από τον αέρα. Η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος