Νέα παγκόσμια δοκιμή για το εμβόλιο Οξφόρδης / AstraZeneca

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca θα υποβληθεί σε μια νέα παγκόσμια δοκιμή, καθώς επικριτές αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να προστατεύσει έως και το 90% των ανθρώπων από τον κορονοϊό.


Επιπλέον, οι κατασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V δήλωσαν ότι η AstraZeneca θα πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει το πειραματικό του πλάνο με το ρωσικό για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του.

Συμφωνά με τα νέα δεδομένα, ο Κρις Ούιτι, ο αρχίατρος της Αγγλίας, αρνείται να στηρίξει την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην AstraZeneca για έλλειψη εγκυρότητας της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από την αρμόδια υγειονομική αρχή να αξιολογήσει το εμβόλιο, φέρνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο ένα βήμα πιο κοντά σε μια πιθανή διάθεση, σύμφωνα με το BBC.

Τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ευρέως ότι το εμβόλιο από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν πολύ αποτελεσματικό στις προηγμένες δοκιμές του. Αλλά, αργότερα, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πώς παρουσιάστηκαν τρία διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας, καθώς η μέση αποτελεσματικότητά του είναι 70%, αλλά καταγράφεται επίσης χαμηλότερη από 62% έως και 90%. «Πρέπει να διεξάγουμε πρόσθετη μελέτη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σοριό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτ, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι είναι πιθανό μια μικρότερη αρχική δόση να αποδώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που μιμείται καλύτερα τη φυσική μόλυνση. «Αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο για τη χορήγηση άλλων εμβολίων με αυτόν τον τρόπο».

«Απλώς δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει (ώστε) να πούμε αν αυτά τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα», δήλωσε η Νάταλι Ντιν, επίκουρη καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας. «Σίγουρα δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε εάν αυτή η μισή δόση λειτουργεί πραγματικά».

Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι το αποτέλεσμα του εμβολίου βασίστηκε σε μια ομάδα περίπου 2.700 ατόμων και κανένας από αυτούς δεν ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια νέα μελέτη σε σχέση με την απόδοση της χαμηλότερης δόσης του εμβολίου από την υψηλότερη.

Ο Mενέλαος Πάγκαλος, επικεφαλής των βιοφαρμακευτικών προϊόντων της AstraZeneca, επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή χαμηλής δόσης δεν περιελάμβανε κανέναν ηλικίας άνω των 55 ετών. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες ότι η νεότερη ηλικία μπορεί να ήταν παράγοντας ιδιαίτερα σχετικός, δεδομένου ότι οι ευάλωτοι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid19.

Η πρόταση της Ρωσίας, όπου το εμβόλιο Sputnik V είναι 92% αποτελεσματικό, είναι «να δοκιμαστεί ένα σχήμα συνδυασμού του εμβολιασμού AZ με το SputnikV, που θα ενισχύσει την συνολική αποτελεσματικότητα» ανέφεραν οι προγραμματιστές του ρωσικού εμβολίου στο λογαριασμό τους στο Twitter.

Ωστόσο, πτώση κατέγραψαν στο Λονδίνο οι μετοχές της AstraZeneca κατά έξι τοις εκατό μετά την ανακοίνωση. Συγκριτικά, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής από το εμβόλιο κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνοντας αποτελεσματικότητα 90%, οι μετοχές της Pfizer και της BioNTech έχουν αυξηθεί 6% και 14% αντίστοιχα, ενώ η Moderna σημείωσε αύξηση 11% από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα δοκιμαστικά δεδομένα για τα εμβόλια.

Τέλος, χάκερς από τη Βόρεια Κορέα επιβεβαιώθηκε ότι προσπάθησαν να εισβάλουν στα συστήματα της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το Reuters. Οι χάκερς έθεσαν ως στρατολογητές τον ιστότοπο δικτύωσης LinkedIn και WhatsApp για να προσεγγίσουν το προσωπικό της AstraZeneca με ψεύτικες προσφορές εργασίας.

Ανταπόκριση από Λονδίνο Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος