Νέα πρόκληση από την Άγκυρα-Δένδιας: Αδυνατούν να θίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας (video)

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα. Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της. Αυστηρή απάντηση του υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια: “Παρακολούθημα των ανυπόστατων Τουρκο-λιβυκών μνημονίων οι ενέργειες της τουρκίας, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής μπαίνει τώρα η κρίση στη Λιβύη και η προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα σε διεθνές επίπεδο υποστηρικτές στην πολιτικής στο ζήτημα και σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της αν.Μεσογείου. Στο εσωτερικό η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πέσει και απο  κόμματα της αντιπολίτευσης  γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί στη βουλή νομοσχέδιο που να μειώνει το εκλογικό όριο.

Η  νέα πρόκληση και οι αντιδράσεις 

Με μια κίνηση η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές  σχέσεις  η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε στις 21 Απριλίου  άδειες για έρευνες  στην Ανατολική  Μεσόγειο που ακολουθούν την ρότα που παράνομα χάραξε με το τουρκολυβικό Μνημόνιο η Τουρκία.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητεί να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια.    Η Άγκυρα επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη το τουρκολυβικο μνημόνιο   το οποίο  τόσο το ίδιο όσο και οι τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις στον ΟΗΕ δηλώνουν την θέση που είναι  αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή ότι τα νησιά ,όχι μόνο μικρού μεγέθους όπως το Καστελόριζο αλλά  και του μεγέθους της Κρήτης δεν έχουν καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Το 2012 η Τουρκία είχε και πάλι προκαλέσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  καθώς είχε  εκδόσεις τρεις άδειες ερευνών για την ΤΡΑΟ  σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου  αλλά τότε οι τουρκικές διεκδικήσεις σταματούσαν στον 28ο Μεσημβρινό  που  διατέμνει την Ρόδο ,κάτι που πλέον μετά το τουρκολυβικό  μνημόνιο δεν ισχύει. Οι δυο αυτές άδειες ερευνών πάντως έμειναν ανενεργές.

Στο Υπουργείο εξωτερικών υπήρχαν οι πληροφορίες για τις κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς και έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου αντίδρασης  το οποίο σε πρώτη φάση ξεκινά με διάβημα άμεσα προς την τουρκική κυβέρνησή  και κατόπιν  και κυρίως αφού δημοσιευθούν οι άδειες θα υπάρξει και ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.

Ο τούρκος υπουργός ενέργειας Φ. Ντονμέζ το Σάββατο είχε  αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα των σχεδιασμών της Άγκυρας λέγοντας ότι μετα την έκδοση των αδειών οι έρευνες θα επιχειρηθούν μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και δεν μπορεί να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουρός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 
Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Πηγή : ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος