Νέα Ζηλανδία: Η επόμενη μέρα της καταστροφής – Ανταπόκριση (video)

Νέα Ζηλανδία: Η επόμενη μέρα της καταστροφής – Ανταπόκριση (video)Ανταπόκριση – Αλέκος Μάρκελλος

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τη Νέα Ζηλανδία είχε μεν μικρό αριθμό θυμάτων -δύο νεκρούς- αναλογικά με το μέγεθος, ωστόσο η εικόνα της καταστροφής που προκλήθηκε, όπως αυτή αποτυπώνεται μετά από την αναλυτική καταγραφή, είναι δραματική.

Νέα Ζηλανδία: Η επόμενη μέρα της καταστροφής – Ανταπόκριση (video)Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης χαρακτήρισε την καταστροφή κυρίως στις υποδομές της χώρας ως «απόλυτη», τονίζοντας πως «θα χρειαστούν πολλοί μήνες σκληρής δουλειάς για την αποκατάσταση και πολλά δισεκατομμύρια».

Ο κύριος σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 90 χλμ βορειοανατολικά του Christchurch της πόλης που το 2011 είχε θρηνήσει εκατοντάδες νεκρούς και τεράστια καταστροφή από σεισμική δόνηση τουλάχιστον 60 -80 φορές λιγότερο ισχυρή, εφόσον το μέγεθος ήταν της τάξης των 6,4 Ρίχτερ.

Τον χθεσινό σεισμό ακολούθησαν δεκάδες ισχυρές δονήσεις οι οποίες συνεχίζονται και αναμένεται να συνεχιστούν για εβδομάδες, ίσως και μήνες. Ο μέχρι τώρα ισχυρότερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ πολλοί μετασεισμοί είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 5 Ρίχτερ. Ο κυρίως σεισμός προκάλεσε τοπικό τσουνάμι με κύματα ύψους δύο μέτρων, γεγονός που οδήγησε σε συναγερμό τις Αρχές οι οποίες προειδοποίησαν έγκαιρα τους κατοίκους και εκκένωσαν 10δες χιλιάδες.

Νέα Ζηλανδία: Η επόμενη μέρα της καταστροφής – Ανταπόκριση (video)Οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν στο οδικό δίκτυο της χώρας όπου λόγω κατολισθήσεων και μετατόπισης του εδάφους, εκατοντάδες δρόμοι είναι μη προσβάσιμοι, καθιστώντας αδύνατη για την ώρα τη χερσαία επικοινωνία μεταξύ πολλών περιοχών της νησιωτικής χώρας. Πολλές είναι και οι κατοικίες και επιχειρήσεις που κατέρρευσαν ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενω αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τη μεταφορά ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες.

Γιατί ένας πολύ ισχυρότερος σεισμός ήταν λιγότερο καταστροφικός από τον προηγούμενο;

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα, ο σεισμολόγος του GEONET John Risto, ο οποίος μίλησε στο Αυστραλιανό δίκτυο ABC, αναφέρθηκε σε ποικιλία παραγόντων που έκαναν τη διαφορά:

“Ο σεισμός του 2011 εκδηλώθηκε πολύ εγγύτερα στην πόλη (σ.σ: Christchurch) και στην ποσότητα κυμάτων ιδιαίτερα υψηλών συχνοτήτων τα οποία απελευθέρωσε, γεγονός που εκτός των άλλων έχει σχέση και με τη γεωλογική σύνθεση στο επίκεντρο του σεισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011 η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έθεσε σε εφαρμογή αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό για τις κατασκευές και έδωσε κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που ήταν κάτοχοι παλαιότερων κατασκευών, να τα εγκαταλείψουν ή να τα αντικαταστήσουν.

Σχετική είδηση: Ν. Ζηλανδία: Καταστροφές και συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 7,8 Ρίχτερ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος