Νέες απειλές Τραμπ-Αποδεσμεύεται το Ιράν από την πυρηνική συμφωνία του ’15

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε ότι η Τεχεράνη θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» εάν ανταποδώσει την επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, απειλώντας με «πολύ ισχυρές» κυρώσεις, αν η Βαγδάτη, απαιτήσει όντως να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα. Από την πλευρά του το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από την πυρηνική συμφωνία του 2015 για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις, προσθέτοντας πάντως ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ. Λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε σε κατεπείγουσα σύγκληση της συμμαχίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ζήτησε έκτακτο συμβούλιο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέες απειλές Τραμπ-Αποδεσμεύεται το Ιράν από την πυρηνική συμφωνία του ’15

Την ίδια ώρα το κέντρο της Τεχεράνης ήταν μαύρο σήμερα το πρωί από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ. Κρατώντας ένα πορτρέτο του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής, έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.


Στο μεταξύ η κόρη του Σουλεϊμανί δήλωσε ενώπιον του τεράστιου πλήθους που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του στο κέντρο της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν “μαύρες ημέρες”.

Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ.

Στους δρόμους αντηχούσαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική», και «Θάνατος στο Ισραήλ».

Ένας άνδρας κρατούσε πανό με το σύνθημα #hard_revenge («σκληρή εκδίκηση» στα αγγλικά), ενώ άλλα πανό επίσης στα αγγλικά καλούν σε εκδίκηση για τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Αναφερόμενη στον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί και των άλλων Ιρανών που σκοτώθηκαν μαζί του η κρατική τηλεόραση του Ιράν, που κάλυπτε απευθείας την κηδεία από το κέντρο της Τεχεράνης, είχε τίτλο με κεφαλαία γράμματα: «Άνευ προηγουμένου ανάσταση της ιρανικής πρωτεύουσας κατά την υποδοχή του Χατζ Κασέμ και των μαρτύρων της αντίστασης».

Ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για περιορισμό στρατιωτικών ενεργειών εναντίον του Ιράν

Στις ΗΠΑ, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο είναι εξοργισμένοι αφότου έμαθαν ότι το αμερικανικό πλήγμα εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο σώμα πρόταση που θα προβλέπει τον περιορισμό των στρατιωτικών ενεργειών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ιράν.

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ζητούν από το Ιράν να απόσχει από κάθε βίαιη ενέργεια

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και να πάρει πίσω την απόφασή του να πάψει να εφαρμόζει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ηγέτες των τριών χωρών -της λεγόμενης ομάδας E3- τόνισαν παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Ιράκ και στο Ιράν και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της χώρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος παραμένει προτεραιότητα. Είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρήσουμε τον συνασπισμό για αυτό. Καλούμε τις αρχές του Ιράκ να συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στον συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με όλα τα μέρη προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιφέρεια», συμπληρώνεται στο κείμενο της ομάδας E3.

Τη λύπη του εκφράζει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη του» για την απόφασή του Ιράν να άρει κάθε περιορισμό στον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα (του Ιράν) από όλους είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ, για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα βασιστεί στα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να εκτιμήσει τις συνέπειες από την απόφαση του Ιράν.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η Τουρκία θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών και είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν έναν κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό διοικητή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι είχε συζήτησε το θέμα, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και του Ιράν. Όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, απάντησε ότι η Τουρκία θα στηρίξει κάθε ενέργεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις άλλες χώρες για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ή να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κατάρ.

«Η κοινή ανησυχία μας είναι μήπως μετατραπεί το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη για άλλες, τρίτες χώρες. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για το Ιράκ και την περιοχή μας. Επομένως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον κύκλο της βίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να εκδιώξει από τη χώρα όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν είναι δεσμευτική και υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Ιρακινό ομόλογό του να ενεργήσει με βάση τη λογική.

«Ο φόνος του Σουλεϊμανί δεν άλλες τις ισορροπίες μόνο στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν. Αυτό μπορεί να ενισχύσει ριζοσπαστικές οργανώσεις», προειδοποίησε.

Ο Τσαβούσογλου είπε τέλος ότι έχει συζητήσει τις εξελίξεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Βρετανίας, του Κατάρ και του Πακιστάν, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Reuters

Σχετική είδηση: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος