Νέο κύμα καύσωνα στη νότια Αυστραλία- Μαίνονται 150 πυρκαγιές

Στρατιώτες πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα στη νότια Αυστραλία για να πείσουν τους κατοίκους να φύγουν  προτού το νέο κύμα καύσωνα προκαλέσει αναζωπυρώσεις.

Οι πυρκαγιές, η εποχή των οποίων φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και είναι ιδιαίτερα σφοδρή, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων, έχουν καταστρέψει περισσότερα από 2.000 σπίτια και έχουν κάψει μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Ιρλανδίας.

https://twitter.com/LittleManKriel/status/1215192678809337856?s=20

Σήμερα οι στρατιώτες χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών στην πόλη Παρντάνα στο νησί Καγκουρό στη νότια Αυστραλία για να ζητήσουν από τους κατοίκους να φύγουν εξαιτίας της “άμεσης απειλής” από τις πυρκαγιές, την ώρα που η θερμοκρασία έφτανε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρχές της πολιτείας της Βικτόρια παρέτειναν κατά δύο ημέρες την κατάσταση φυσικής καταστροφής που έχουν κηρύξει, καθώς την Παρασκευή αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να επιδεινώσουν τις πυρκαγιές.

«Τις επόμενες 12, 24, 36 ώρες θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», σχολίασε ο Άντριου Κρισπ ανώτερος αξιωματούχος της πολιτείας αυτής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη.

«Δεν είμαστε παρά στην αρχή ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού»

Επιστήμονες εξηγούν ότι οι πυρκαγιές, που ξεσπούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία, επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της άνευ προηγουμένου ξηρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Ντάνιελ Άντριους πρωθυπουργός της Βικτώρια κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια μακρά δοκιμασία. «Δεν είμαστε παρά στην αρχή ενός πάρα πολύ δύσκολου καλοκαιριού», είπε χαρακτηριστικά.

Σχεδόν 150 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, τις δύο πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο και που είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες.

Σε κάποιες κατεστραμένες περιοχές οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεκινήσει το επίπονο έργο της ανοικοδόμησης, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1,2 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (740 εκ. ευρώ) για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Σε αυτά προστίθενται τα 2 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της χώρας για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Θανατώνονται  10.000 καμήλες

Σκοπευτές του υπουργείου Περιβάλλοντος της Αυστραλίας πυροβολούν και από ελικόπτερα, με εξουσιοδότηση να θανατώσουν σε πέντε ημέρες 10.000 καμήλες στην αραιοκατοικημένη περιοχή Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY)  της νότιας Αυστραλίας.

https://twitter.com/i/status/1214680330520498176

Αυτόχθονες ομάδες, ζήτησαν την θανάτωση γιατί  “οι καμήλες  καταναλώνουν πολύ νερό και όταν δεν βρίσκουν, θέτουν σε κίνδυνο παιδιά, ρίχνουν φράχτες, και καταστρέφουν κλιματιστικά προσπαθώντας να ξεδιψάσουν”

Ορισμένα άγρια ​​άλογα θα θανατωθούν επίσης.

Μεταξύ 2009- 2013 θανατώθηκαν 160.000 χιλιάδες καμήλες, για να ελεγχθεί ο πληθυσμός όπως είχε τότε ανακοινωθεί εν μέσω δριμύτατων αντιδράσεων.

Το ζώο που έφεραν Βρετανοί άποικοι το 1870 στην Αυστραλία, χρησιμοποιήθηκε ασύστολα ως μεταφορικό μέσο, ενώ έφερε κέρδη στη βιομηχανία γαλακτοκομικών που μετά το παγωτό από γάλα καμήλας ετοίμαζε και σοκολάτες.

Πλέον, η καμήλα ενοχοποιείται και για έκλυση μεθανίου,  αέριο του θερμοκηπίου που θεωρείται ότι συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα η Αυστραλία “θρηνεί για τα ζώα που χάθηκαν στις πυραγιές. Ο αριθμός διπλασιάστηκε καθώς το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανακοίνωσε ότι ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί στις πυρκαγιές, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.

«Σαν ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο»

«Μερικές φορές λέμε ότι η Αυστραλία είναι σαν το καναρίνι που έχουν στα ανθρακωρυχεία για να τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο», κατήγγειλε ο Ντίκμαν. «Στην Αυστραλία βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Το 2019 είναι η πιο θερμή και ξηρή χρονιά από τότε που διατηρούνται αρχεία. Η 18η Δεκεμβρίου 2019 ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας στην Αυστραλία να φτάνει τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Β. Μεϊμαράκης: Να παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθεια

Να κινητοποιήσει κάθε μηχανισμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, ζητά από την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Αυστραλία, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Στην Αυστραλία συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή δεδομένου ότι η χώρα πλήττεται από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορίας της, οι οποίες συνιστούν σοβαρή ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση”, τονίζει και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερώσει για:

  • Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο.
  • Τους μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Επιτροπή για να παράσχει βοήθεια στην Αυστραλία, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και στην παροχή βοήθειας στους πολίτες της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος