Φωτό αρχείου: EPA/STRINGER

Η είδηση  κάνει το γύρο του κόσμου αφήνοντας άναυδους δημοσιογράφους και αναγνώστες σήμερα Ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας  των παιδιών κατά της  σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης  που καθιέρωσε  το συμβούλιο της Ευρώπης.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ανασταλεί η καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του. Φυσικό επακόλουθο η θύελλα αντιδράσεων  από  οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και η αγανάκτηση της κοινής γνώμης έχει φτάσει στο ζενίθ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες το βράδυ επί της αρχής, επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης» του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, ένα επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν», σχολίασε στο Twitter ο Εζγκίρ Εζέλ βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (CHP).

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και κατ’ άρθρο για να επικυρωθεί.

Στο Twitter το hashtag #ΔενΜπορούμεΝαΝομιμοποιήσουμεΤονΒιασμό στα τουρκικά είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών σήμερα.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας πως έχει στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά».

Επιχειρηματολόγησε μάλιστα ως εξής :«Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα (…) Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί», εξήγησε ο Μποζντάγκ.

Οι άνδρες αυτοί «δεν είναι βιαστές», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.

Οι γάμοι ανηλίκων είναι μια πραγματικότητα στην Τουρκία, κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Κορίτσια υποκύπτουν στις πιέσεις του περιβάλλοντός τους και σπάνια είναι σε θέση να προβάλουν αντίσταση.

Η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 17. Ο νόμος όμως επιτρέπει τον γάμο ήδη από τα 16 «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», με τη σύμφωνη γνώμη ενός δικαστή

Το περασμένο καλοκαίρι  το θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο  ισχυρής αντιπαράθεσης  μεταξύ του Τούρκου υπουργού εξωτερικών  και τη Σουηδέζας ομολόγου του, όταν ο πρώτος χαρακτήρισε ψεύδη τις καταγγελίες της για το επικείμενο νομοσχέδιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: