Η διαταγή η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία υπεγράφη, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όξυνε την κριτική, με το σχόλιο ότι κάθε εταίρος πρέπει να είναι αξιόπιστος, οξύνοντας τις επικρίσεις κατά της μονομερούς απόφασης των ΗΠΑ οι οποίες ήταν επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωνε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «θα εξαφανίσει το Ισλαμικό Κράτος.»

«Η διαταγή για τη Συρία υπεγράφη», είπε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι η διαταγή φέρει την υπογραφή του απερχόμενου υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος παραδίδει εσπευσμένα την 1η Ιανουαρίου, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι περίπου 2.600 Αμερικανοί στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στην βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, επαναλαμβάνουν πηγές του Πενταγώνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στη Συρία θα αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες.

Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 60 και 100 ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ντόναλντ Τραμπ: «Αργή και εξαιρετικά συντονισμένη με την Τουρκία αποχώρηση»

Το Reuters, ενισχύσεις στα σύνορά της με την Συρία αποστέλλει η Τουρκία. 100 οχήματα, περιλαμβανομένων ημιφορτηγών, και όπλα μεταφέρονται στην μεθοριακή περιοχή Κιλίς, στη νότια επαρχία Χατάι.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας με διαβεβαίωσε ότι θα ξεριζώσει ό,τι απομένει από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα!», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την χθεσινή επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε ανάρτηση του ο αμερικανός πρόεδρος κάνει λόγο σε «αργή και εξαιρετικά συντονισμένη» με την Τουρκία αποχώρηση.

Ισραήλ: Πυρ εναντίον «ενόπλων» στα Υψίπεδα του Γκολάν

Πυρ εναντίον «ενόπλων» που παρεισέφρησαν στο προσαρτημένο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, κοντά στον φράκτη ασφαλείας που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, άνοιξε ο ισραηλινός στρατός.

«Ο στρατός θα συνεχίσει να δρα εναντίον των παραβιάσεων της ισραηλινής εθνικής κυριαρχίας και της συμφωνίας διαχωρισμού των δυνάμεων του 1974», που συνήφθη μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ – που από τυπική άποψη παραμένει ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία – κατέλαβε το 1967 το μεγαλύτερο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, και το προσάρτησε το 1981. Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: